Compromisul ”rezonabil” făcut de Chișinău pentru a reduce riscul întreruperilor masive de curent: ”Facem tot posibilul să ținem țara conectată”

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 20:35
2969 citiri
Compromisul ”rezonabil” făcut de Chișinău pentru a reduce riscul întreruperilor masive de curent: ”Facem tot posibilul să ținem țara conectată”
Republica Moldova s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina FOTO arhivă ziare.com

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunțat sâmbătă, 3 decembrie, un acord energetic despre care a spus că va reduce riscul ”întreruperilor masive de energie electrică” în țară.

Compania de stat Energocom va cumpăra energie electrică de la Cuciurgan, cea mai mare centrală electrică a țării, situată în Transnistria, pentru a acoperi toate nevoile țării pentru luna decembrie.

”Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept;

Prețul: 73USD;

MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES;

CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, a scris vicepremierul pe Facebook.

Oficialul de la Chișinău a menționat că acest contract este un ”compromis rezonabil” pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz.

”Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom.

Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată”, a mai scris vicepremierul.

Centrala Cuciurgan depinde de gazul rusesc eliberat de guvernul moldovean la Chișinău. Stația nu a mai furnizat energie electrică în restul Republicii Moldova după ce gigantul energetic de stat rus a redus fluxurile cu 40%.

Republica Moldova s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. În plus, Gazprom a redus livrările în octombrie și le-a înjumătățit în noiembrie.

Citește și:
Mihai Bendeac revine în televiziune. Cu ce post a semnat fostul jurat de la iUmor
Mihai Bendeac revine în televiziune. Cu ce post a semnat fostul jurat de la iUmor
Mihai Bendeac a plecat de la Antena 1 la sfârșitul lunii octombrie, părăsind emisiunea iUmor, acolo unde era jurat alături de Delia și Cheloo. Actorul a intrat în conflict cu șefii...
Moldova și contradicțiile ei
Moldova și contradicțiile ei
Se va împlini în curând un an de la invazia rusească în Ucraina și întrebarea este cât va mai dura? Se va sfârși războiul în 2023 și, dacă da, cum se va sfârși? Rușii au suferit...