O nouă condiție pusă de Ucraina pentru acordul de pace cu Rusia: ”Va asigura o securitate reală”

Luni, 29 Mai 2023, ora 19:10
5697 citiri
O nouă condiție pusă de Ucraina pentru acordul de pace cu Rusia: ”Va asigura o securitate reală”
Volodimir Zelenski și Vladimir Putin FOTO Hepta

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris luni, 29 mai, pe Twitter că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente, a arătat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pe Twitter.

„Subiectul-cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanţii pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk şi Doneţk şi pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a scris Mihailo Podoliak.

Consilierul prezidenţial sugerează, de asemenea, ca zona demilitarizată să aibă iniţial o prezenţă internaţională care să o controleze. ”Probabil, în etapa iniţială, cu un contingent de control internaţional obligatoriu”, a menţionat el în încheierea mesajului.

Referirea la cele patru regiuni ruseşti ca fiind „republici” pare să fie un răspuns faţă de susţinerea pe care Moscova o acordă entităţilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care se autointitulează ”republici populare” şi care se învecinează cu Rusia. Moscova a anunţat deja anexarea acestor „republici” ucrainene în septembrie anul trecut, alături de regiunile Zaporojie şi Herson, deşi nu le controlează în totalitate.

Pe de altă parte, în cele patru regiuni ruse menţionate de Podoliak au avut loc tot mai frecvente atacuri cu drone în ultima perioadă - pe care Moscova le atribuie Kievului -, inclusiv incursiuni ale naţionaliştilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei.

Luni dimineaţă, a circulat un videoclip în care guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, sugera că cea mai simplă soluţie pentru bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina este ca regiunea Harkov să fie absorbită de regiunea Belgorod, notează The Guardian.

La finalul anului trecut, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat comunității internaționale planul său de pace, care are 10 puncte.

Mutare surpriză a lui Putin: Documente secrete dezvăluite la Londra arată intenția ascunsă a Rusiei
Mutare surpriză a lui Putin: Documente secrete dezvăluite la Londra arată intenția ascunsă a Rusiei
Documente secrete din Rusia scurse în Marea Britanie, arată intențiile ascunse ale lui Vladimir Putin legate de invazia din Ucraina, susțin Serviciile de Informații de la Londra. Astfel,...
Ucraina a fabricat "pelerine de invizibilitate". Cum îi vor ajuta acestea pe soldații care luptă cu Rusia - VIDEO
Ucraina a fabricat "pelerine de invizibilitate". Cum îi vor ajuta acestea pe soldații care luptă cu Rusia - VIDEO
Ucraina susţine că a fabricat "pelerine de invizibilitate" care permit soldaţilor să nu fie depistaţi de drone şi camere cu termoviziune. Ministrul ucrainean pentru digitalizare, Mihailo...
#razboi Rusia Ucraina, #acord de pace rusia ucraina, #conditie, #Mihailo Podoliak, #zona demilitarizata , #Razboi Ucraina