Condițiile puse de Rusia pentru a relua dialogul cu NATO privind garanțiile de securitate: ”Nu va fi business as usual”

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 19:09
5230 citiri
Condițiile puse de Rusia pentru a relua dialogul cu NATO privind garanțiile de securitate: ”Nu va fi business as usual”
Joe Biden și Vladimir Putin FOTO Twitter

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi, 1 decembrie, că țara sa ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, susținând că până acum nu a existat disponibilitate din partea Occidentului, relatează CNN.

”Dacă interlocutorii noştri occidentali îşi vor da seama de greşelile lor şi îşi vor exprima disponibilitatea de a reveni la discutarea documentelor pe care le-am propus în decembrie, cred că acest lucru va fi un pas pozitiv”, a declarat Serghei Lavrov în timpul conferinţei sale anuale de presă de la Moscova, unde a fost întrebat dacă este posibil să se ajungă la un acord în legătură cu garanţiile de securitate propuse de Rusia.

”Mă îndoiesc că vor găsi energia şi mentalitatea pentru a face acest lucru”, a spus el. ”Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla brusc, vom fi pregătiţi să revenim la dialogul cu ei”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova. ”Dar, din moment ce au respins propunerile noastre, au luat deja o serie de măsuri care contrazic complet perspectivele de reluare a dialogului”, a punctat Lavrov.

Răspunzând unei alte întrebări în cadrul conferinţei de presă, ministrul rus de Externe a spus din nou că țara sa este deschisă la ideea de dialog cu partenerii occidentali, în condiţiile în care situaţia de securitate din Europa s-a deteriorat, dar a precizat că nu va fi ”ca de obicei”.

”Dacă partenerii noştri occidentali vor dezvolta un interes pentru a restabili cumva activitatea noastră comună privind securitatea europeană, nu va fi business as usual”, a punctat Serghei Lavrov.

”Dacă Occidentul înţelege că este mai bine să dezvoltăm relaţii de vecinătate bazate pe fundamente convenite de comun acord, vom asculta ceea ce va propune Occidentul. Dar este clar că trebuie să fie un început complet nou. Dacă există o şansă ca acest nou început să aibă loc în viitorul apropiat, nu ştiu, depinde de Occident”, a adăugat Lavrov.

În ceea ce priveşte o posibilă întâlnire cu preşedintele american Joe Biden, Lavrov susţine că Moscova ”nu evită niciodată contactele”, dar nu au existat ”idei substanţiale” pentru a fi abordate.

”Am spus de câteva ori, Putin însuşi a spus acest lucru, la fel ca mine, că nu evităm niciodată contactele. Dar, până acum, nu am auzit nicio idee de substanţă”, a adăugat el.

Înainte de summitul G20 din Indonezia, Biden a declarat că nu vede niciun motiv pentru o întâlnire. ”Ar depinde în mod specific despre ce ar vrea să vorbească”, a declarat liderul american pentru CNN la sfârşitul lunii octombrie, adăugând că, dacă Putin ar vrea să discute despre vedeta americană de baschet Brittney Griner, încarcerată, atunci ar fi deschis la discuţii. ”Dar, vedeţi, a acţionat brutal. Cred că a comis crime de război. Şi, prin urmare, nu văd nicio raţiune pentru a ne întâlni cu el acum”, a declarat Biden.

În urmă cu aproape un an, în decembrie 2021, înainte cu două luni de invazia din Ucraina, Rusia - care făcea pregătiri intense de război, observate de Occident - a înmânat Statelor Unite un document în care îşi expunea condiţiile pentru o reaşezare a relaţiilor cu NATO şi cu Occidentul. Una dintre aceste condiţii era ca NATO să-şi retraga trupele din Europa de Est, inclusiv din România, şi din ţările baltice şi să-i dea Moscovei garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu se va mai extinde şi mai ales că nu va primi Ucraina niciodată.

Moscova, care a semnalat de atunci de mai multe ori că ar dori să stabilească o nouă ordine mondială, a preferat să dialogheze pe această temă numai cu Statele Unite, ignorându-i pe ceilalţi parteneri, într-o perioadă când preşedintele francez Emmanuel Macron făcea eforturi intense de mediere pentru a opri o nouă agresiune rusă în Ucraina.

Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Summit-ul NATO de la Washington a confirmat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, un lucru care îl va înfuria în mod sigur pe Vladimir Putin. Însă, în...
Pericolul care amenință NATO: O vulnerabilitate chiar în centrul alianței, ce-l bucură pe Putin
Pericolul care amenință NATO: O vulnerabilitate chiar în centrul alianței, ce-l bucură pe Putin
Când președintele Joe Biden și colaboratorii săi au planificat cea de-a 75-a aniversare a NATO, care are loc la Washington între 9 și 11 iulie 2024, s-a intenționat să se creeze o aură de...
#razboi Rusia Ucraina, #dialog rusia occident, #Serghei Lavrov, #garantii securitate, #NATO Rusia , #Stiri Serghei Lavrov
  1. Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe Tik Tok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  2. România, printre statele lovite de Rusia, dacă SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania
  3. Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
  4. Cât valorează viața unui om la Vaslui. Familia bărbatului mort într-un siloz a primit o ofertă în bani pentru a uita de procese
  5. Donald Trump s-a decis cu cine va candida în tandem pentru alegerile prezidențiale. Cine este senatorul care vrea să fie vicepreședinte
  6. Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
  7. Trump revine în forță după tentativa de asasinat. Ce anunț va face la Convenția Republicană de la Milwaukee
  8. Cu „diploma de Bac” în Senat. Acuzații grele la adresa ministrei Educației. Profesor: „Politicienii nu pricep ce presupune acest examen”
  9. Ce riscă România din partea Comisiei Europene după adoptarea legii care permite vânătoarea la urși. Aproape 100.000 de români au semnat o petiție
  10. Seceta a scăzut nivelul lacurilor de acumulare și a secat fântânile din România. Apă cu porția în aproape 300 de localități