Încă un pas pentru înființarea tribunalului special dedicat liderilor ruși responsabili de războiul din Ucraina. Rezoluția adoptată de Consiliul Europei

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 22:49
2256 citiri
Încă un pas pentru înființarea tribunalului special dedicat liderilor ruși responsabili de războiul din Ucraina. Rezoluția adoptată de Consiliul Europei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Maria Pevchikn

Consiliul Europei a cerut joi, 26 ianuarie, înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru a-i judeca pe liderii ruşi, dar şi belaruşi, desemnaţi drept responsabili pentru războiul din Ucraina, informează AFP.

Cu 100 de voturi pentru şi o abţinere, reprezentanţii celor 46 de state membre au adoptat o rezoluţie care îi vizează, fără a-i nominaliza, pe liderii civili şi militari care ”au planificat, pregătit, lansat sau executat” agresiunea împotriva Ucrainei.

”Fără decizia lor de a declanşa acest război de agresiune împotriva Ucrainei, abuzurile, distrugerile, morţii şi pagubele care decurg nu s-ar fi produs”, a transmis Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg.

APCE îndeamnă statele membre ale Consiliului să înfiinţeze acest tribunal special cu susţinerea atâtor state şi organizaţii internaţionale pe cât este posibil, inclusiv a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Ea aşteaptă de la summitul şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din Consiliul Europei, ce va avea loc în luna mai, la Reykjavik, ”un sprijin politic” pentru acest proiect.

Consiliul Europei reuneşte mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi foste republici sovietice, precum Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjan.

Parlamentul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a adoptat săptămâna trecută un text similar, cu 472 de voturi pentru, 19 contra şi 33 abţineri.

Curtea Penală Internaţională (CPI), al cărei sediu este la Haga, nu are competenţe decât pentru judecarea crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii, nu şi pentru judecarea ”crimei de agresiune”, pentru că Moscova, Minsk şi Kiev nu sunt semnatare ale tratatului care instituise CPI.

Rezoluţia subliniază de asemenea că unele dintre faptele comise de Rusia în Ucraina împotriva civililor, în special omucideri şi strămutări de copii forţate în vederea rusificării lor, ”ar putea intra” sub definiţia de ”genocid” în sensul convenţiei internaţionale din 1948.

În timpul reuniunii APCE, manifestanţi s-au adunat în faţa Consiliului Europei în susţinerea Ucrainei, în jurul unei ambulanţe ciuruite de gloanţe adusă de pe linia frontului.

”Speranţa de viaţă a unei ambulanţe ca aceasta este în Ucraina de la câteva zile la câteva săptămâni. Acestea sunt primele ţinte de atac pentru inamicul nostru, căruia nu-i pasă de vieţile umane”, a denunţat Ivanna Pinyak, membră a asociaţiei Promoukraina, care organiza manifestaţia.

Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
CTP e revoltat și dezamăgit: "Dimineața știu că mă așteaptă mizeria umană și crima zilei"
CTP e revoltat și dezamăgit: "Dimineața știu că mă așteaptă mizeria umană și crima zilei"
Cristian Tudor Popescu este dezamăgit și revoltat de ceea ce se întâmplă în România, despre care spune că a devenit un loc plin de violență și cruzime. Sub titlul "România în...
#razboi Rusia Ucraina, #tribunal special, #lideri rusi, #crime, #genocid, #Consiliul Europei , #Razboi Ucraina