Kievul anunță noi victorii în Lugansk. Speriați de contraofensiva armatei ucrainene, rușii își evacuează familiile din Crimeea

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 18:46
16398 citiri
Kievul anunță noi victorii în Lugansk. Speriați de contraofensiva armatei ucrainene, rușii își evacuează familiile din Crimeea
Soldați ucraineni FOTO Facebook / SBU

Autorităţile regionale din Lugansk au anunțat marți, 13 septembrie, că forţele ruse s-au retras din orăşelul Kreminna în urma contraofensivei din estul ţării.

Autoritățile ucrainene au precizat că au eliberat și alte orașe, după ce, la începutul lunii iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, raportase cucerirea întregii regiuni Lugansk (din bazinul minier Donbas), notează EFE.

”Astăzi, Kreminna este complet pustie. Nu există poliţie, nici comenduire, nici parchet - nu a mai rămas nimeni, toţi au fugit.

Armata rusă a părăsit oraşul şi din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani”, a scris guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, (Serghei Gaidai, pe Telegram.

Declaraţiile sale nu au putut fi iniţial verificate în mod independent, dar ele intervin la o zi după ce bloggeri militari ruşi au raportat că forţele ucrainene au luat cu asalt satul Belogorovka (Bilohorivka), situată în apropiere de micul oraş Kreminna, pe celălalt mal al râului Siverski Doneţ.

Gaidai a mai precizat că forţele regulate ucrainene nu au intrat încă în oraş, indicând că oraşul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situaţie similară.

”Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kremmina şi Svatovo”, a adăugat el, referindu-se la un alt oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea menţionată şi care rămâne încă sub control rusesc.

Kreminna a fost ocupată de forţele Moscovei la 18 aprilie şi de acolo a început marea ofensivă în urma căreia Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a regiunilor estice Doneţk şi Lugansk.

Acest oraş, cu aproape 20.000 de locuitori înainte de începerea războiului, se află la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din regiune şi care a fost cucerit de forţele ruse în iunie după o lună de lupte grele.

Autoritățile ruse își evacuează familiile din Crimeea

Tot marți, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunțat că rai autorităţilor ruse din administraţia Crimeii - peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 - ”îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei”.

”Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat 'aşa-zisele autorităţi' din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR.

Peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată în 2014 de Moscova, care şi-a impus propriile autorităţi în zonă nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În pofida încercărilor ruşilor de a garanta populaţiei securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, potrivit datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare.

În schimb, ruşii au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

Ei au introdus, de asemenea, ”restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, conform aceluiaşi comunicat.

Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
Ucraina continuă să ceară Occidentului și aliaților săi ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană împotriva valurilor de atacuri ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele...
#razboi Rusia Ucraina, #contraofensiva ucraina, #lugansk, #Crimeea anexata Rusia, #evacuare , #Razboi Ucraina