Curs intensiv în comunicarea pe timp de criză: președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe ecranele din întreaga lume

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 20:00
3620 citiri
Curs intensiv în comunicarea pe timp de criză: președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe ecranele din întreaga lume
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Captura video

În timp ce încearcă să-și salveze țara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski apare constant pe ecranele din întreaga lume. De asemenea, susține fără să vrea un curs intensiv în comunicarea pe timp de criză.

La mai puțin de o zi după atacul Rusiei, președintele ucrainean a însuflețit planeta prin intermediul rețelelor de socializare, prezentându-se ca un lider umil și uman, care și-ar putea inspira compatrioții într-o luptă aparent fără câștig. Zelenski a adus instantaneu Occidentul de partea lui. 

Există multe lucruri pe care liderii de state sau de afaceri le pot învăța din seminarul în timp real al lui Zelenski despre răspunsul rapid.

 

Liderul din fruntea oastei

Războiul a fost o expoziție de management de școală veche versus școală nouă. 

Toată lumea cunoaște tipul de lider pe care îl întruchipează Vladimir Putin. El este liderul insular, de sus în jos, dintr-o epocă trecută. Fotografiile îl arată îndepărtat chiar și de cei mai apropiați consilieri ai săi, stând singur la capătul unei mese de conferință absurd de lungă. Mesajul lui este transmis de pe un podium sau distribuit prin mass-media de stat.

Am putea compara asta cu interacțiunile lui Zelenski, care este întotdeauna la o atingere distanță de telefon. Vorbește cu soldații, vizitează spitale, atrage direct întreaga lume. Mesajul său este unul de colaborare, obiective comune și formare de echipă.

Este o vitrină a ceea ce se poate întâmpla atunci când o putere executivă implicată social conduce deschis din linia frontului. 

În doar câteva săptămâni, liderul ucrainean a folosit rețelele de socializare pentru a transforma o țară relativ obscură într-una al cărei imn național este cântat la evenimentele sportive de cealaltă parte a globului. Deși nimeni nu ar sugera că afacerile sunt echivalentul războiului, aceasta este totuși o poveste epică despre branding.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Umanizarea brandului

Chiar dacă eliminăm istoria criminală a lui Putin sau motivele sale dubioase de război, era evident că avea să piardă bătălia relațiilor publice. Putin este un manager clasic de școală veche: dur, înțepenit și îndepărtat. Nu arată nicio emoție. Nu împărtășește detalii personale. Este greu de aclamat ceva în numele cuiva despre care nimeni nu știe nimic concret.

Zelenski, prin comparație, se prezintă ca o carte deschisă. Vedem fotografii vesele cu familia lui. O auzim pe soția sa, Olena Zelenski, rostind cereri pline de pasiune din ascunzătoarea ei. Urmărim imagini video cu răspunsul emoționant al președintelui de a-și vedea rareori copiii. 

El încadrează problema în cei mai personali termeni. În timpul unui apel video cu liderii Uniunii Europene, el a spus: „Ar putea fi ultima dată când mă vedeți în viață”. Cu alte cuvinte, aceasta nu este o bătălie între entități mari, îndepărtate. Este o luptă foarte umană. Publicul se poate regăsi în luptele lui.

Ajută faptul că Zelenski nu este un novice în fața camerei. Obișnuia să joace într-o comedie TV despre un profesor care devine președinte. Timpul său pe ecran l-a învățat cum funcționează mass-media și cum abilitățile de comunicare sunt printre cele mai importante pe care le poate avea un lider.

Suntem în asta împreună

Războiul seamănă, într-un fel, foarte mult cu afacerile. Ambele caută să cucerească și inimi, și minți. Putin lucrează dintr-un vechi caiet de joc care detestă transparența: rămâneți la mesajul oficial, chiar dacă puțini îl cred. Păstrați informațiile aproape de centru. Să ne prefacem că veștile proaste și criticii nu există.

Zelenski este, în schimb, o mașină de informare. El dă interviuri improvizate din prima linie, dornic să discute orice subiect în timp ce apare ca un lider fără nimic de ascuns. Dacă mergem pe Facebook sau Twitter, el va fi acolo, vorbind din inimă în genul de videoclip pe care utilizatorii îl văd ca fiind autentic.

Acest război este unic: Zelenski și-a petrecut viața ca actor. Putin joacă rolul răufăcătorului perfect. Cu toate acestea, președintele ucrainean arată cum un lider modern îi poate atrage pe alții alături de el printr-un mesaj simplu de umanitate și misiune împărtășită. Și este și priceput în a comunica asta lumii.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski, #comunicare , #Razboi Ucraina