În plin război, principalul diplomat american pentru relaţiile cu Europa demisionează. Motivul invocat

Luni, 20 Martie 2023, ora 18:15
2481 citiri
În plin război, principalul diplomat american pentru relaţiile cu Europa demisionează. Motivul invocat
Karen Donfried va pleca din postul său din Departamentul de stat la sfârşitul lui martie FOTO state.gov

Principalul diplomat american pentru relaţiile cu Europa, Karen Donfried, va demisiona, a anunţat luni, 20 martie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Un important post rămâne astfel vacant într-un context în care Washingtonul depune eforturi pentru a menţine focusul aliaţilor asupra susţinerii efortului de război al Ucrainei, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Karen Donfried a luat această decizie pentru a se putea concentra asupra familiei sale.

Cele 18 luni de când Donfried şi-a asumat acest rol au fost marcate de cel mai mare conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial şi efortul SUA de a forma şi întări o poziţie occidentală unită împotriva Rusiei, scrie Reuters.

A fost unul asistenţii-cheie ai secretarului de stat Antony Blinken, călătorind frecvent în Europa, iar într-una din ultimele sale întâlniri la nivel înalt la Departamentul de Stat l-a confruntat pe cel mai înalt diplomat rus de la Washington, convocat săptămâna trecută pentru discuţii ca urmare a prăbuşirii în Marea Neagră a unei drone americane care fusese interceptată de avioane ruse.

Incidentul, care a fost prima confruntare directă cunoscută între Washington şi Moscova de la invazia din Ucraina, a înrăutăţit şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre cei doi foşti adversari din războiul rece.

Karen Donfried va pleca din postul său din Departamentul de stat la sfârşitul lui martie şi nu s-a stabilit deocamdată cine îl va prelua, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Biroul pentru afaceri europene şi euroasiatice acoperă 50 de ţări, de la Marea Britanie la Azerbaidjan.

”Karen a gestionat cu pricepere relaţiile noastre cu mulţi dintre cei mai importanţi aliaţi şi parteneri ai noştri, într-un moment în care agresiunea Kremlinului a ameninţat decenii de pace şi prosperitate”, a scris Blinken într-un comunicat văzut de Reuters înaintea publicării, lăudând ”înţelepciunea sa politică şi integritatea” ei.

Karen Donfried a lucrat şi în adminstraţia fostului preşedinte Barack Obama ca director pentru Europa în cadrul Consiliului securităţii naţionale, iar înainte de a se alătura administraţiei Biden a fost prima femeie preşedinte al organizaţiei German Marshall Fund.

#razboi Rusia Ucraina, #demisie, #diplomat SUA, #relatii SUA Europa, #karen donfried , #SUA