Dezvăluirile unui fost mercenar al Kremlinului. Armata rusă, luată prin surprindere de Ucraina, pentru că nu a înfruntat niciodată direct un inamic puternic

Marti, 10 Mai 2022, ora 21:03
9479 citiri
Dezvăluirile unui fost mercenar al Kremlinului. Armata rusă, luată prin surprindere de Ucraina, pentru că nu a înfruntat niciodată direct un inamic puternic
Marat Gabidullin a fost membru al grupului de mercenari Wagner FOTO Marat Gabidullin

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala Ucrainei a fost inevitabil, pentru că în anii precedenți forțele Moscovei nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, potrivit unui fost mercenar cu Wagner, grup care a luptat alături de armata Rusiei.

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private învăluite în mister.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la luptă ca mercenar în Ucraina. A refuzat, parțial pentru că știa că forțele rusești nu sunt la înălțime, chiar dacă și-au trâmbițat arsenalul de noi arme și succesele lor în Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luați complet prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu armata reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina, pentru Reuters.

El a povestit că oamenii cu care a vorbit de partea rusă i-au spus că se așteaptă să se confrunte cu miliții nepregătite când aveau să invadeze Ucraina, nu cu trupe regulate bine antrenate.

„Le-am spus: << Băieți, este o greșeală >>, a explicat Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale de luptă cu Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a declarat el.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operație specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său și să captureze ceea ce Kremlinul consideră a fi naționaliști periculoși.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Gabidullin face parte dintr-o cohortă mică, dar în creștere, de oameni din Rusia, cu experiențe în domeniul securității, care au susținut incursiunile străine ale președintelui Vladimir Putin, dar care acum spun că modul în care se desfășoară războiul este incompetent.

Igor Girkin, care a contribuit la conducerea unei revolte armate pro-Kremlin în estul Ucrainei în 2014, a criticat modul în care se desfășoară această campanie. Alexei Alexandrov, un arhitect al rebeliunii din 2014, a declarat pentru Reuters în martie că invazia a fost o greșeală.

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri siriene din provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă a explodat în spatele său, în timpul unei bătălii de lângă Latakia.

Gabidullin a petrecut o săptămână în comă și trei luni într-un spital unde a suferit operații pentru a-și îndepărta unul dintre rinichi și o parte din intestine. Reuters a verificat independent că se afla în grupul Wagner și era în luptă în Siria.

Luptătorii Grupului Wagner au fost acuzați de grupurile privind drepturile omului și de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria și estul Ucrainei începând cu 2014. Gabidullin a spus că nu a fost niciodată implicat în astfel de abuzuri.

O propunere diferită

Implicarea Moscovei a ajutat la schimbarea valului războiului sirian în favoarea lui al-Assad, dar Gabidullin a spus că armata Rusiei s-a limitat în principal la atacuri din aer, bazându-se în același timp pe mercenarii Wagner și pe alți împuterniciți în cea mai mare parte a luptelor de la sol.

Sarcina armatei ruse a fost și ea mai ușoară. Oponenții săi precum Statul Islamic și alte miliții nu aveau sisteme antiaeriene sau artilerie.

Lupta cu Ucraina, a spus el, a fost o încercare diferită.

„Am văzut destui în Siria... (armata rusă) nu a luat parte direct la luptă”, a spus el într-un interviu la Paris pentru a-și promova cartea, care va fi publicată la editura franceză Michel Lafon, luna aceasta.

„Forțele militare... când era nevoie să învețe să lupte, nu au învățat să lupte cu adevărat”, a explicat el.

Grupul Wagner este o entitate informală, fără birouri sau personal, cel puțin în teorie. Departamentul de Trezorerie al SUA și Uniunea Europeană au declarat că Grupul Wagner este legat de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin. Prigojin a negat astfel de legături.

Președintele Vladimir Putin a spus că antreprenorii militari privați au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume, atât timp cât nu încalcă legea rusă. Putin a subliniat că Grupul Wagner nu a reprezentat statul rus și nici nu a fost plătit de acesta.

Gabidullin a afirmat că, deși știa invazia rusă în Ucraina urma să aibă loc, nu se aștepta să fie la o asemenea amploare.

"Nici nu puteam să cred că Rusia va duce un război împotriva Ucrainei. Cum se putea așa ceva? Este imposibil", a spus el.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
#razboi Rusia Ucraina, #grupul wagner, #mercenari rusi, #mercenari rusi Siria, #wagner , #Razboi Ucraina