Șeful CIA explică de ce Beijingul e neliniștit din cauza invaziei Ucrainei: "Nu cred niciun minut că a erodat determinarea lui Xi"

Luni, 09 Mai 2022, ora 12:11
20702 citiri
Șeful CIA explică de ce Beijingul e neliniștit din cauza invaziei Ucrainei: "Nu cred niciun minut că a erodat determinarea lui Xi"

Directorul CIA William Burns a declarat că președintele chinez Xi Jinping este „neliniștit” de războiul din Ucraina, ceea ce demonstrează că prietenia dintre Beijing și Moscova are „limite”, într-un moment în care aliații occidentali sunt din ce în ce mai mai apropiați unii de ceilalți.

Bill Burns a spus că „experiența amară” din primele 10-11 săptămâni de conflict a fost o surpriză pentru conducerea chineză și ar putea să-i afecteze calculele cu privire la Taiwan.

„Ne surprinde. . . că Xi Jinping este puțin neliniștit de prejudiciul reputației care poate veni în China prin asocierea cu brutalitatea agresiunii Rusiei împotriva ucrainenilor și neliniștit cu siguranță de incertitudinea economică care a fost produsă de război”, a spus Burns, la un eveniment organizat de Financial Times, adăugând că „principalul scop” al lui Xi a fost „predictibilitatea”.

El a adăugat că Beijingul a fost, de asemenea, consternat de faptul că "ceea ce a făcut Putin îi apropie pe europeni și americani” și se uită "cu atenție la ce învățături ar trebui să tragă" pentru Taiwan.

„Nu cred nici măcar un minut că a erodat determinarea lui Xi ca în timp să câștige controlul asupra Taiwanului”, a spus Burns, deși „le afectează calculul”.

Burns a spus că China lui Xi este „cea mai mare provocare geopolitică cu care ne confruntăm pe termen lung ca țară”, chiar dacă amenințarea Rusiei lui Putin nu poate fi subestimată.

„Putin demonstrează într-un mod foarte tulburător că puterile în scădere pot fi cel puțin la fel de perturbatoare ca și cele în creștere”, a subliniat Burns.

Șeful CIA a vorbit după ce oficialii administrației Biden au încercat să minimizeze informațiile potrivit cărora oficialii americani din serviciile secrete ar fi ajutat Ucraina să vizeze și să ucidă generali ruși pe câmpul de luptă și să scufunde Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră.

„Este iresponsabil, este foarte riscant, este periculos când oamenii vorbesc prea mult. Fie că este vorba de scurgeri în privat sau de discuții în public despre probleme specifice de informații”, a spus Burns.

Directorul CIA, un fost diplomat în administrațiile anterioare ale SUA, a adăugat că ar fi o „mare greșeală” să subestimăm propriile capacități de informații ale Ucrainei.

„Aceasta este țara lor. Ei au mult mai multe informații decât noi și mult mai multe informații decât avem noi în SUA și aliații noștri”, a adăugat el.

Burns a spus că Putin nu a fost descurajat să continue războiul, declarând că a doua fază a conflictului, pe măsură ce s-a mutat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a fost „cel puțin la fel de riscantă” sau „chiar mai riscantă” decât prima fază în care Rusia nu a reușit să obțină controlul asupra Kievului.

„Putin este într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă; așa că miza este destul de mare în această fază”, a explicat Burns. „Cred că este convins acum că o presiune și mai mare. . . îi va permite să facă progrese”.

Directorul CIA a afirmat că, deși serviciile de informații americane nu au văzut „dovezi practice” că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare tactice, „nu putem trata cu ușurință aceste posibilități”, având în vedere atitudinea belicoasă a Moscovei.

Citeste si:
Când nu bombardează Ucraina, rușii trimit mașini cu ecrane imense prin care le dezvăluie locuitorilor ”adevăratele știri” VIDEO
Când nu bombardează Ucraina, rușii trimit mașini cu ecrane imense prin care le dezvăluie locuitorilor ”adevăratele știri” VIDEO
Andrei Bedniakov, un cunoscut prezentator TV, a făcut publice filmări în care apar mașini ale propagandei ruse care le prezintă la televizor ”adevăratele știri” locuitorilor din...
Putin susține că este dispus să ajute la depășirea crizei alimentare. Condiția pusă de liderul de la Kremlin într-o discuție cu premierul Italiei
Putin susține că este dispus să ajute la depășirea crizei alimentare. Condiția pusă de liderul de la Kremlin într-o discuție cu premierul Italiei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon joi, 26 mai, cu premierul Italiei, Mario Draghi, despre consecințele blocării cerealelor ucrainene și rusești, în urma conflictului...