Evgheni Prigojin susține că mercenarii Wagner au ocupat 70% din orașul Bahmut. Un nou avertisment pentru ministrul rus al Apărării

Luni, 20 Martie 2023, ora 19:40
2545 citiri
Evgheni Prigojin susține că mercenarii Wagner au ocupat 70% din orașul Bahmut. Un nou avertisment pentru ministrul rus al Apărării
Mercenari Wagner FOTO agenzianova.com

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni, 20 martie, că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

”La ora actuală, unităţile Wagner controlează circa 70% din Bahmut şi îşi continuă ofensiva pentru eliberarea lui completă”, a afirmat Prigojin într-o scrisoare adresată ministrului Apărării rus, Serghei Şoigu, şi postată de serviciul său de presă pe Telegram.

Aceste declaraţii nu au putut fi verificate din sursă independentă.

Prigojin a mai spus că se aşteaptă la o contraofensivă a forţelor ucrainene la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie, menită, potrivit lui, ”să decupleze unităţile Wagner de forţele principale ale armatei ruse”.

El i-a cerut lui Şoigu ”să ia măsuri” pentru a împiedica producerea acestei situaţii.

Evgheni Prigojin este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, pe care el o acuză că nu livrează cu bună-ştiinţă suficiente muniţii oamenilor săi şi l-a criticat de mai multe ori public pe Şoigu.

Oraş ce avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit, din cauza duratei bătăliei şi pierderilor grele suferite de ambele părţi, simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Trupele ruse au avansat în ultimele săptămâni în nordul şi sudul oraşului, tăind mai multe drumuri de aprovizionare ucrainene şi cucerind partea estică a oraşului.

În pofida pericolului unei încercuiri şi a importanţei strategice contestate a oraşului, responsabilii ucraineni au confirmat intenţia lor de a continua să apere Bahmut cât de mult timp va fi posibil.

#razboi Rusia Ucraina, #evgheni prigojin, #wagner, #bahmut , #Razboi Ucraina