Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia nu recunoaște pierderea rachetelor Kalibr în explozia din Crimeea: ”Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone”

Marti, 21 Martie 2023, ora 14:42
3646 citiri
Rusia nu recunoaște pierderea rachetelor Kalibr în explozia din Crimeea: ”Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone”
Rachetă Kalibr lansată de pe o navă rusă FOTO captură video YouTube

Rusia a dezminţit marţi, 21 martie, anunţul făcut de Ministerul Apărării ucrainean privind distrugerea unor rachete de croazieră Kalibr în peninsula ucraineană Crimeea ocupată, relatează France Presse.

”O explozie în oraşul Djankoi, în nordul Crimeii ocupate temporar, a distrus rachete de croazieră +Kalibr NK+ în timp ce erau transportate pe calea ferată”, a indicat pe Telegram Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), care nu a confirmat implicarea directă a armatei ucrainene.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, citată de media locale, a afirmat la rândul său că Kievul consideră important ”să lovească în logistica” rusă pentru a slăbi adversarul, în condiţiile în care Djankoi reprezintă ”un punct central de interconexiuni” feroviare utilizate pentru aprovizionarea armatei ruse.

Rusia a respins aceste informaţii, susţinând că a doborât luni seara drone ucrainene în Crimeea, la doar câteva zile după o vizită efectuată de preşedintele rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată ilegal în 2014 de Moscova.

”Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone în apropiere de oraşul Djankoi”, a declarat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism responsabil de investigaţiile cele mai importante. ”Ţintele tuturor dronelor doborâte erau infrastructuri civile”, mai susţine acest comitet, fără să indice numărul dronelor doborâte şi nici ce fel de obiective au fost vizate.

Guvernatorul instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că o persoană a fost rănită după ce fragmente de la o dronă doborâtă au căzut peste o casă şi un magazin.

Un consilier al lui Aksionov, Oleg Kriucikov, a acuzat la rândul său autorităţile ucrainene că au efectuat acest atac în semn de ”răzbunare” pentru anexarea Crimeii de către Moscova, la câteva zile după marcarea a nouă ani de la eveniment.

Pentru a marca această aniversare, Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, unde a vizitat Sevastopolul, bază a flotei ruse din Marea Neagră.

În cadrul acestei deplasări, preşedintele rus a vizitat şi Mariupolul, oraş-port la Marea Azov, cucerit de forţele ruse după un asediu care a transformat în ruine o mare parte a acestui oraş.

De la lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Crimeea a fost de mai multe ori vizată de atacuri cu drone.

La începutul lunii martie, Rusia a afirmat că a respins un ”atac masiv cu drone” ucrainene, pretinzând că ar fi doborât zece aparate fără pilot.

Rusia dispune de o bază militară în regiunea Djankoi. În august 2022, această bază a fost afectată de explozia unui depozit de muniţii. Moscova a recunoscut în cele din urmă un act de ”sabotaj”.

Autorităţile locale din Djankoi - oraş cu o populaţie de 40.000 de locuitori, situat la 160 km de regiunea Herson (sudul Ucrainei) - au decretat marţi stare de urgenţă la nivel municipal în urma atacului de luni seara cu drone, a anunţat primarul prorus Igor Ivin, citat de EFE.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #explozie, #Crimeea anexata Rusia, #rachete kalibr, #rachete distruse , #Razboi Ucraina