Ucraina anunță un ”plan B” pentru continuarea exporturilor de cereale, în urma piedicilor puse de Moscova: ”Rusia va fi exclusă”

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 21:30
3855 citiri
Ucraina anunță un ”plan B” pentru continuarea exporturilor de cereale, în urma piedicilor puse de Moscova: ”Rusia va fi exclusă”
Rusia a amenințat de mai multe ori că nu va mai prelungi acordul FOTO Hepta

Ucraina are un "plan B" pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează - ministru

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a anunțat vineri, 2 iunie, că țara sa este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui ”plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, relatează Reuters Reuters.

În iulie anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev încheierea Iniţiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenţei acordului, şi permite ca doar o navă pe zi să plece şi să livreze alimente ucrainene către anumite ţări.

La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave dacă toate părţile implicate în acordul privind cerealele vor debloca tranzitul amoniacului rusesc pentru export printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.

”Ultimele acţiuni care au loc acolo în cursul zilei de ieri, alaltăieri, astăzi, spun mai mult despre faptul că, de fapt, doar din punct de vedere legal pare că acest coridor funcţionează, dar, în realitate, nu se întâmplă mare lucru acolo”, a declarat Solski. ”Nu aşa funcţionează şi atunci vom fi pregătiţi pentru un plan B, care depinde de noi, depinde de ONU. Nu cred că vom sta cu mâinile în sân dacă va continua aşa în viitorul apropiat”, a adăugat ministrul ucrainean al Agriculturii.

El a propus ca guvernul său să poată oferi garanţii de asigurare pentru ca firmele să continue transportul maritim fără implicarea Rusiei, în cadrul unui nou acord. ”Planul B exclude a patra parte (Rusia - n.red) din această relaţie”, a spus Mikola Solski.

Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare de 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui nou acord, a precizat ministrul. ”Dacă suntem complet blocaţi, ceea ce aproape s-a întâmplat, atunci transportatorii pot merge prin acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru”, a declarat Solski.

El a mai spus că proprietarii de nave pot avea încredere ”suficient de mare” în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană ”îşi pot face treaba”.

Pe de altă parte, Ucraina încă mai speră că actuala iniţiativă privind transportul grânelor pe Marea Neagră va funcţiona până la urmă, în ciuda dificultăţilor actuale, pentru că orice nouă opţiune ar avea nevoie de un nou acord sau format, a precizat ministrul. ”Din moment ce, din punct de vedere juridic, primul format funcţionează şi avem speranţe pentru el, vom încerca să îl facem să funcţioneze, însă dacă nu avem nimic de pierdut, atunci, evident, vom discuta detaliile planului B”, a declarat Solski.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat joi că Rusia i-a informat pe oficialii care supraveghează Iniţiativa că Moscova va limita înregistrările în portul Pivdenni până când toate părţile vor fi de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc.

Eveniment Quarterly Report

Promisiunea făcută de premierul Canadei după întâlnirea cu Zelenski. Este prima dată de la începutul războiului când liderul de la Kiev a ajuns în această țară
Promisiunea făcută de premierul Canadei după întâlnirea cu Zelenski. Este prima dată de la începutul războiului când liderul de la Kiev a ajuns în această țară
Premierul canadian Justin Trudeau l-a primit vineri, 22 septembrie, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, ”pentru a reitera susţinerea în curs militară, economică,...
Prima zi la noul loc de muncă i-a adus moartea unui soldat ucrainean care a supraviețuit 18 luni pe front. Rușii au atacat depozitul unde se angajase FOTO
Prima zi la noul loc de muncă i-a adus moartea unui soldat ucrainean care a supraviețuit 18 luni pe front. Rușii au atacat depozitul unde se angajase FOTO
Un ucrainean care a luptat pe front încă din primele luni ale invaziei a fost ucis la scurt timp după s-a întors la familia sa, într-un atac al rușilor. Cazul său a fost făcut public de...
#razboi Rusia Ucraina, #export cereale Ucraina, #acord Rusia Ucraina, #plan B , #Razboi Ucraina