"Fantoma Insulei Șerpilor". Succesul incredibil al dronelor Bayraktar din Ucraina

Sambata, 21 Mai 2022, ora 09:18
15156 citiri
"Fantoma Insulei Șerpilor". Succesul incredibil al dronelor Bayraktar din Ucraina

Răspunsul surprinzător al Ucrainei la dominația navală totală a Rusiei în Marea Neagră este o dronă. UAV-urile (vehicule aeriene fără echipaj) înarmate au devenit o parte așteptată a războiului terestru. Și, mulțumită videoclipurilor pe care le înregistrează, au influențat semnificativ percepția publicului asupra luptei moderne. Dar utilitatea lor într-un conflict naval era, până acum, deschisă speculațiilor.

Ucraina a demonstrat că sunt mai puternice decât ar fi îndrăznit să-și imagineze mulți analiști, scrie H.I. Sutton, specialist în submarine și sisteme navale. Apele de lângă Odesa sunt urmărite de UAV-ul ucrainean înarmat Bayraktar TB2.

Marina ucraineană operează TB2 de producție târzie. Acestea pot fi distinse vizual de exemplele anterioare ale Forțelor Aeriene printr-o elice cu trei pale și motivul capului de cormoran mare pe fuselaj. Dar există și alte diferențe mai subtile. TB2-urile marinei au o cameră suplimentară cu infraroșu pentru operațiuni de noapte. Și par, pe baza analizei fotografiilor, să fie echipate cu o antenă GPS-GNSS Anti-Jammer. Acest lucru îi permite dronei să opereze într-un mediu contestat de război electronic, unde alte drone ar putea cădea din cer.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Dronele Bayraktar ale ucrainenilor au fost observate cu două sisteme de arme fabricate în Turcia. MAM-C ultra-ușoară este o micro muniție inteligentă dezvoltată special pentru UAV-uri. Deși corpul său cilindric și două seturi de aripi îi conferă un aspect de rachetă, este de fapt o bombă cu alunecare ghidată cu laser. Are o rază de acțiune de 8 kilometri și poate transporta focoase de fragmentare sau de perforare a armurii. MAM-L, mai masiv, are o rază de acțiune mai mare și un focos mai mare.

De la înlăturarea navei amirale a Marinei Ruse, crucișătorul Clasa Slava Moskva, de către rachetele antinavă Neptune, pe 13 aprilie, acestea au provocat un bilanț semnificativ Marinei Ruse. În special pe Insula Șerpilor, o stâncă mică, dar strategică, la capătul de sud-vest al Ucrainei.

Dronele înarmate redefinesc războiul

UAV-urile armate joacă un rol din ce în ce mai mare în conflicte. Bayraktar TB2 de fabricație turcească se încadrează în categoria unei drone înarmate MALE (altitudine medie, anduranță lungă). Acest spațiu a fost pionierat și modelat de succesul dronei americane MQ-9 Reaper (alias Predator-B).

Bayraktar este mult mai mic decât modelele din SUA. Are aproximativ jumătate din anvergura aripilor Reaper și mult mai puțin de jumătate din sarcina utilă. De asemenea, îi lipsesc comunicațiile prin satelit care oferă sistemului american raza sa globală.

Dar nimic din toate acestea nu a împiedicat Bayraktarul să acumuleze un record de luptă impresionant. Forțele turce i-au folosit împotriva separatiștilor kurzi și în Siria. Au fost apoi dislocate în Libia unde și-au câștigat o reputație urmărind sistemele sofisticate de apărare aeriană rusești. Sisteme precum Panțîr sunt concepute pentru a distruge dronele, dar s-au dovedit vulnerabile la Bayraktar.

Bayraktar: Fantoma Insulei Șerpilor

Prima "ucidere" documentată a Bayraktar TB2 lângă Insula Șerpilor au fost două nave de asalt Raptor pe 2 mai. Aceasta a fost urmată pe 6 mai de un sistem de apărare aeriană Tor (SA-15 GAUNTLET) pe insula însăși. Acest sistem a fost perceput a fi un ucigaș de drone, dar TB2 a schimbat situația.

Eliminarea sistemului SA-15 a lăsat forțele ruse de pe insulă expuse la mai multe lovituri aeriene. Clădirile au fost bombardate și un TB2 a supravegheat cel puțin un raid aerian al luptătorilor ucraineni Su-27 FLANKER. Majoritatea clădirilor de pe insulă au fost distruse.

Dronele TB2 s-au dovedit devastator de eficiente în a-i opri pe ruși să reînnoiască apărarea antiaeriană de pe insulă. Pe 7 mai, una a lovit un SA-15 de înlocuire în timp ce acesta era încă pe ambarcațiunea de debarcare pe cale să fie descărcată la singura rampă operabilă pentru ambarcațiune a insulei. Radarul de căutare al SA-15 a putut fi văzut scanând chiar și atunci când a fost lovit.

Rusia a încercat să întărească insula cu elicopterul pe 8 mai. Un TB2 a fost la îndemână pentru a arunca o bombă pe un elicopter de transport Mi-8 HIP în timp ce descărca trupele. Urma proeminentă de arsură de pe epavă este încă vizibilă. Alte 2 vase de asalt au fost, de asemenea, lovite într-un incident separat în apropierea insulei.

Nava de debarcare Clasa Serna lovită pe 7 mai s-a scufundat și a trebuit să fie trasă în apă mai adâncă. Marina rusă a fost nevoită să aducă o macara plutitoare și a trebuit să facă mai multe încercări. Cel puțin două dintre remorcherele mari folosite aveau unități de apărare antiaeriană Panțîr adăugate în grabă pe punțile de pupa. Unitățile de apărare aeriană de înlocuire au aterizat în cele din urmă pe 12 mai, în urma unui efort complex de mai multe zile.

De ce este Bayraktar atât de eficitentă?

Succesul UAV-urilor de dimensiuni medii, cum ar fi Bayraktar, împotriva marinelor mari a fost departe de a fi sigur. Confruntarea cu marina rusă, cu navele sale de război înarmate cu apărări antiaeriene sofisticate, nu este același lucru cu acționarea împotriva teroriștilor. Aceste drone sunt, pe hârtie, vulnerabile. Și încărcarea lor de arme este limitată împotriva navelor de război. Dar realitățile războiului au arătat contrariul.

Analistul de apărare Tayfun Ozberk, un ofițer de navă pensionat, consideră că există mai multe motive pentru acest succes. Deși nu este complet ascunsă, Bayraktar are o secțiune transversală radar scăzută (RCS). Împreună cu altitudinea relativ scăzută și viteza mică, acest lucru face dificilă urmărirea pe radarele clasice. „Este un low-slow-flyer (LSF) și știți că este o provocare pentru radarele clasice să detecteze deja LSF-urile. Și RCS-ul său îl face și mai greu.”

Un alt factor indicat de Ozberk este nivelul ridicat de automatizare. „Drona este alimentată cu algoritmi de învățare profundă, astfel încât devine mai bună după fiecare misiune o efectuează”.

Sistemul de drone Bayraktar TB2 este modular. Deși Rusia a lovit baze aeriene ucrainene și în primele zile de război, dronele au rămas operabile.

În cele din urmă, Bayraktar s-a dovedit rezistentă într-un mediu complex de război electronic. Între timp, s-a observat că navele rusești își reduc la minimum radarul și semnăturile electronice prin oprirea echipamentelor, iar acest lucru este perfect pentru operatorii UAV ucraineni.

Citeste si:
Boris Johnson îi râde în față lui Putin după retragerea de pe Insula Șerpilor: ”E imposibil să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia”
Boris Johnson îi râde în față lui Putin după retragerea de pe Insula Șerpilor: ”E imposibil să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia”
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, unul dintre cei mai activi susținători ai Ucrainei, a declarat joi, 30 iunie, în ultima zi a summitului NATO, că retragerea Rusiei de pe Insula...
Propagandiștii Moscovei ”au luat foc” după retragerea de pe Insula Șerpilor: ”Este o rușine ca și scufundarea crucișătorului Moskva”
Propagandiștii Moscovei ”au luat foc” după retragerea de pe Insula Șerpilor: ”Este o rușine ca și scufundarea crucișătorului Moskva”
Retragerea rușilor de pe insula Șerpilor a provocat un scandal puternic în Rusia printre propagandiști. Ministerul rus al Apărării a făcut o declarație oficială despre retragere, rușii...