Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”

Vineri, 24 Martie 2023, ora 22:56
2122 citiri
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter

Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

Gallyamov a scris discursurile lui Putin când acesta era premier. Ulterior, a devenit consultant politic, fiind citat frecvent de presa rusă și cea străină. De mai mulți ani, el locuiește în străinătate.

Posturile de știri rusești și un reporter Associated Press au descoperit vineri, 24 martie, că acesta a fost inclus în baza de date a Ministerului de Interne. Autoritățile precizează că este căutat ”în legătură cu un articol din Codul Penal”, fără a preciza ce lege a încălcat.

Ministerul de Justiție al Rusiei l-a adăugat luna trecută pe Gallyamov în registrul său de agenți străini. Ministerul a declarat că analistul politic ”a distribuit materiale create de agenți străini unui cerc nelimitat de oameni, s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina și a participat în calitate de expert și respondent pe platformele de informații furnizate de structuri străine”.

Într-o reacție pentru AP, Gallyamov a precizat că a aflat din presă că se află pe lista persoanelor urmărite.

”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei. Folosesc această acuzație împotriva oricui încearcă să facă o analiză obiectivă și imparțială a ceea ce se întâmplă”, a spus el într-un interviu telefonic.

În analizele sale, fostul redactor al discursurilor lui Putin nu a exclus posibilitatea unei lovituri de stat în Rusia, spunând despre actualul lider de la Kremlin că ”din punct de vedere mental, este încă un agent KGB”.

#razboi Rusia Ucraina, #redactor, #discursuri putin, #Abbas Gallyamov, #persoane urmarite, #discreditarea armatei , #Rusia-Ucraina