Un fost șef al Serviciului de securitate al Ucrainei riscă închisoarea pe viață. Cum i-a ajutat pe ruși să invadeze Harkovul

Luni, 20 Martie 2023, ora 18:50
5022 citiri
Un fost șef al Serviciului de securitate al Ucrainei riscă închisoarea pe viață. Cum i-a ajutat pe ruși să invadeze Harkovul
Imagine din Harkov după atacurile Rusiei FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Biroul de Anchetă Naţional (DBR) al Ucrainei a anunțat luni, 20 martie, că un fost şef al Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov (est) va fi judecat pentru ”înaltă trădare”, relatează AFP.

Roman Dudin, 40 de ani, ”s-a ocupat de facto de acţiuni de sabotaj în loc să organizeze apărarea acestei regiuni”, a acuzat DBR într-un comunicat pe Telegram.

”După ce apărarea va lua act de dosarul său, acesta va fi transmis tribunalului”, a precizat DBR, adăugând că bărbatul, arestat în septembrie şi care se află în detenţie, riscă închisoare pe viaţă.

O mare parte din regiunea Harkov, ce se învecinează cu Rusia, a fost ocupată de trupele Moscovei la începutul invaziei ruse în februarie 2022 şi până la retragerea lor în septembrie, anul trecut.

Dudin considera că ”ofensiva rusă va reuşi şi că puterea de ocupaţie rusă va ţine cont de activităţile sale subversive”, continuă DBR în comunicatul său.

El şi-a abandonat ”fără permisiune” postul la începutul invaziei şi a ordonat fără niciun fundament legal subordonaţilor săi să părăsească oraşul Harkov, a mai acuzat Biroul de Anchetă.

Fostul responsabil ”a creat în mod intenţionat condiţiile” pentru a le permite ruşilor să intre în posesia armelor şi muniţiilor stocate la sediul regional al SBU din Harkov, potrivit aceleiaşi surse.

El ocupa postul din 2020, fiind destituit în mai 2022 de preşedintele Volodimir Zelenski, după o deplasare a acestuia din urmă în respectiva regiune.

”L-am demis pe şeful SBU din regiunea Harkov pentru că el nu a lucrat pentru apărarea oraşului în primele zile ale invaziei (ruse), ci se gândea doar la propria persoană”, declara la acea dată preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski l-a destituit de asemenea, în iulie anul trecut, pe şeful SBU, Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie, reproşându-i eforturi insuficiente în lupta împotriva spionilor şi colaboratorilor Moscovei.

Mai mulţi lideri regionali ai SBU au fost de asemenea demişi.

Un înalt responsabil al SBU în regiunea Herson (sud), alt teritoriu ce fusese ocupat rapid de armata Moscovei la începutul invaziei, a fost suspectat că a livrat ruşilor hărţi secrete ale câmpurilor de mine menite să împiedice avansarea lor, potrivit autorităţilor regionale.

#razboi Rusia Ucraina, #fost sef, #serviciu securitate Ucraina, #judecat, #inalta tradare, #harkov , #Razboi Ucraina