Franţa promite Ucrainei mai mult armament, în ciuda nemulțumirilor Rusiei. Anunțul făcut la Kiev de noul ministru de Externe

Luni, 30 Mai 2022, ora 19:19
2922 citiri
Franţa promite Ucrainei mai mult armament, în ciuda nemulțumirilor Rusiei. Anunțul făcut la Kiev de noul ministru de Externe
Noua şefă a diplomaţiei franceze și omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, la Kiev FOTO Twitter / Catherine Colonna

Noua şefă a diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a declarat luni, 30 mai, în timpul unei vizite la Kiev, că țara sa îşi ”va continua şi întări” livrările de armament către Ucraina, informează AFP.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, ”i-a împărtăşit decizia sa preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a continua şi chiar a întări sprijinul” său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. ”Acest sprijin va continua”, a afirmat şefa diplomaţiei franceze, evocând mai exact ”livrările de armament”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Macron a anunţat deja la sfârşitul lui aprilie trimiterea de material militar Kievului, în special tunuri automotor de tip Caesar.

Aceste obuziere ”s-au dovedit arme fiabile şi eficace”, a mulţumit Kuleba. ”Însă acestea nu sunt singurele arme care sosesc din Franţa şi pentru fiecare armă noi suntem recunoscători”, a adăugat el.

Catherine Colonna a anunţat că alte livrări de echipamente militare ar putea avea loc în următoarele săptămâni, estimând la două miliarde de dolari suma totală la care se ridică ajutorul acordat de Franţa Ucrainei, atât pe plan militar, cât şi umanitar.

”La fel ca aliaţii săi, Franţa nu este în război împotriva Rusiei, însă angajamentul nostru este puternic în a acorda Ucrainei echipamente de apărare”, a adăugat ministrul francez.

Obiectivul este de ”a face nesustenabil preţul continuării acestei agresiuni pentru Rusia”, care şi-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

Duminică, în timpul unui interviu difuzat de postul de televiziune francez TF1, ministrul afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat Franţa că ”înarmează activ Ucraina, inclusiv cu arme ofensive” şi în pofida ”bunelor relaţii de încredere care există între (preşedintele francez Emmanuel) Macron şi preşedintele (rus Vladimir) Putin”.

”Conversaţiile între preşedintele Republicii (Franceze) şi Vladimir Putin sunt conversaţii directe şi sincere”, a apreciat la rândul său Colonna.

Ea a evocat de asemenea ”cererea legitimă” a Ucrainei, care doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE), estimând că Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului UE, este ”favorabilă unei apropieri a Ucrainei şi chiar unei apropieri accelerate”, precum şi deschiderii de ”căi de solidaritate şi căi de cooperare.”

La începutul lunii mai, Macron i-a propus Kievului să se alăture unei ”comunităţi politice europene”, în plină dezbatere asupra lansării procesului de aderare a Ucrainei, apreciind că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca această ţară să adere la UE.

Zelenski a replicat apoi, pe 21 mai, că ”nu există alternative” pentru candidatura Ucrainei la UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Un bărbat care purta o vestă ce părea să conțină materiale explozive a pătruns vineri, 19 aprilie, în clădirea consulară a Iranului din Paris. Forțele speciale franceze au înconjurat...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#razboi Rusia Ucraina, #Franta, #armament ucraina , #Razboi Ucraina