Gruparea Wagner, înființată de ”bucătarul lui Putin”, ar putea fi declarată organizație teroristă de către SUA

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 20:35
2334 citiri
Gruparea Wagner, înființată de ”bucătarul lui Putin”, ar putea fi declarată organizație teroristă de către SUA
Mercenarii Wagner au fost acuzați de crime de război în Africa, Siria și Ucraina FOTO Twitter

Administrația președintelui american Joe Biden ia în calcul desemnarea grupării paramilitare Wagner ca organizație teroristă străină, relatează CNN.

Un oficial american a precizat că decizia de a o desemna ca grupare teroristă este analizată în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Oficialul a precizat însă că o astfel de decizie impune o birocrație laborioasă.

Wagner este un grupare militară privată din Rusia, înființată de oligarhul Evgheni Prigojin, cunoscut și ca ”bucătarul lui Putin”, care s-a implicat puternic în războiul din Ucraina. Până acum, mercenarii din grupare au fost acuzați de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

În SUA, gruparea Wagner a fost deja sancționată, dar administrația Biden ia în calcul să o includă pe lista organizațiilor teroriste în contextul presiunilor de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, venite din partea Ucrainei și a Congresului SUA.

Recent, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, la București, că țara sa nu consideră necesar în acest moment să declare Rusia drept ”stat terorist”, precizând că o astfel de decizie s-ar putea dovedi chiar contraproductivă, pentru că ar risca să obstrucţioneze trimiterea de asistenţă umanitară în Ucraina şi exporturile de cereale din această ţară.

Discuțiile în legătură cu grupul Wagner sunt purtate în cadrul unui grup restrâns de oficiali SUA și încă nu a fost luată o decizie finală.

#razboi Rusia Ucraina, #wagner, #grupare terorista, #SUA , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Daca si americanul se plânge de birocrație
Poza cuiulluipepelea
cuiulluipepelea
rank 1
pai dupa ravigiile facute in siria si tarile africane trebuia