Renumitul jurnalist bulgar Hristo Grozev, pus pe lista neagră a Rusiei, a părăsit Viena după 20 de ani. Avertismentul primit de la Serviciile Secrete

Joi, 02 Februarie 2023, ora 21:57
3772 citiri
Renumitul jurnalist bulgar Hristo Grozev, pus pe lista neagră a Rusiei, a părăsit Viena după 20 de ani. Avertismentul primit de la Serviciile Secrete
Jurnalistul bulgar Hristo Grozev FOTO newsingermany.com

Jurnalistul bulgar Hristo Grozev, care conduce portalul de investigații Bellingcat, a anunțat că a fost nevoit să părăsească Austria, țara în care a locuit în ultimii 20 de ani.

El a precizat că a luat decizia din cauza creșterii pericolului de a deveni o nouă victimă a serviciilor secrete rusești.

”Bănuiesc că în oraș (Viena, n. red.) sunt mai mulți agenți ruși, informatori și acoliți decât ofițeri de poliție”, a declarat Grozev pentru publicația vieneză ”Falter”.

Jurnalistul bulgar a fost nevoit să renunțe să se întoarcă la Viena dintr-o călătorie în Statele Unite, după ce contacte din serviciile secrete l-au avertizat că ar putea fi în pericol în capitala Austriei, potrivit Adevărul.

La finalul anului trecut, jurnalistul de investigaţii a fost inclus pe o listă cu persoane căutate din Rusia, însă Moscova nu a făcut publice motivele.

Grozev a înfuriat Moscova cu investigaţii asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârii avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat că ar fi responsabilă pentru aceste atacuri. Ulterior, el a făcut o serie de dezvăluiri despre războiul din Ucraina, criticând decizia lui Putin de a invada țara.

Portalul Bellingcat, grup internațional de investigații condus de Hristo Grozev, a fost interzis în Rusia în vara anului 2022, după c autoritățile au decis includerea lui pe lista ”agenților străini”.

Joi, Austria a anunțat expulzarea a patru diplomați ruși acuzați de activități de spionaj.

#razboi Rusia Ucraina, #Hristo Grozev, #Bellingcat, #jurnalist investigatii, #Austria, #amenintari Rusia , #Razboi Ucraina
Comentarii