Efectele războiului lui Putin asupra SUA. Prețurile au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 19:15
2576 citiri
Efectele războiului lui Putin asupra SUA. Prețurile au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Preţurile la benzină au crescut cu 11,2% în iunie comparativ cu mai FOTO Pixabay

Preţurile de consum în SUA și-au continuat creșterea accelerată și în iunie, atingând cel mai ridicat nivel de după noiembrie 1981, relatează Bloomberg.

Potrivit datelor publicate miercuri, 13 iulie, de Departamentul Muncii, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere de 9,1% în ritm anual în luna iunie, după un avans de 8,6% în mai. De la o lună la alta, preţurile au crescut cu 1,3% în iunie, după un avans de 1% în mai.

Ritmul de creştere a preţurilor a depăşit estimările analiştilor care mizau pe un avans de 1,1% comparativ cu luna mai şi unul de 8,8% în ritm anual.

Şi mai important, datele privind inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,7% în luna iunie comparativ cu luna mai şi cu 5,9% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiştilor.

Preţurile la benzină au crescut cu 11,2% în luna iunie comparativ cu mai. Preţurile la energie, unde sunt incluse electricitatea şi gazele naturale, s-au majorat cu 3,5%, cel mai puternic avans de după 2006. Preţurile la alimente au urcat cu 1% comparativ cu luna mai şi cu 10,4% în ritm anual, cel mai puternic avans de după 1981.

Toate aceste date arată că presiunile pe partea de preţuri sunt mari şi răspândite la ansamblul economiei, continuând să afecteze puterea de cumpărare şi încrederea. Aceasta îi va forţa pe oficialii Rezervei Federale să majoreze agresiv dobânda de referinţă pentru a limita cererea.

Pieţele financiare mizează deja pe faptul că Fed va decide la finele acestei luni o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, în condiţiile în care, începând din luna martie, Banca centrală a SUA a majorat costul creditului cu 150 de puncte de bază.

Miercuri, euro a scăzut sub pragul simbolic de un dolar, pentru prima dată din decembrie 2002.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
#razboi Rusia Ucraina, #inflatie SUA, #benzina, #alimente , #SUA