Noi informații despre asasinarea opozantului rus Boris Nemțov. Rivalul lui Putin, urmărit de un agent FSB care are legături cu echipa de asasini care l-a otrăvit pe Navalnîi

Luni, 28 Martie 2022, ora 15:47
3657 citiri
Noi informații despre asasinarea opozantului rus Boris Nemțov. Rivalul lui Putin, urmărit de un agent FSB care are legături cu echipa de asasini care l-a otrăvit pe Navalnîi
Boris Nemțov a fost asasinat în 2015, în centrul Moscovei FOTO BBC

O investigație realizată de Bellingcat, The Insider și BBC a descoperit că, în zilele și lunile dinaintea asasinarii sale în 2015, liderul opoziției ruse Boris Nemțov a fost urmărit de membri ai aceleiași echipe de asasini care au fost ulterior pe urmele lui Vladimir Kara-Murza, Dmitri Bykov și Alexei Navalîi.

Nemțov a fost odată omul pe care mulți credeau că îl va succeda lui Boris Elțin până când Vladimir Putin a fost numit președinte interimar în decembrie 1999. A devenit un ghimpe în coasta Kremlinului în deceniul următor. Nemțov a susținut sancțiuni internaționale împotriva conducerii politice a Rusiei. El s-a opus anexării Crimeei și a cerut o anchetă independentă cu privire la doborârea zborului malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei, scrie Bellingcat.

Pe 27 februarie 2015, Nemțov a fost împușcat mortal la doar câțiva metri de Kremlin și cu doar câteva zile înainte trebuia să conducă un protest împotriva războiului.

Cinci bărbați de origine cecenă au fost arestați rapid și ulterior închiși pentru uciderea sa. Însă ancheta oficială a lăsat fără răspuns cele mai stringente întrebări: cine a ordonat uciderea și de ce?

În lunile care au precedat crima, Nemțov a fost urmărit în toată Rusia de un agent guvernamental legat de o echipă secretă de asasinat. Ancheta arată că domnul Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii. Ultima dată când agentul l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, cu doar 10 zile înainte de asasinare.

Potrivit documentelor sale personale, numele agentului este Valery Sukharev. Toate dovezile sugerează că la acea vreme el lucra la FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne în numele Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor persoanelor de interes din întreaga țară.

Toate rezervările de zbor și tren sunt înregistrate într-o bază de date FSB numită Magistral. Dar baza de date nu numai că surprinde mișcările persoanelor pe care agenții ruși ar dori să le urmărească, ci poate fi folosită și pentru a dezvălui mișcările agenților înșiși - oameni precum Sukharev.

Acest tip de informații se scurg adesea pe piața neagră și ajung în mâinile jurnaliștilor.

„Într-o societate coruptă precum Rusia, [Magistral] este o sabie cu două tăișuri”, spune Christo Grozev, director executiv al Bellingcat. „Și le permite oamenilor ca noi să meargă și să urmărească acești aceiași spioni, aceiași ofițeri FSB”.

Bellingcat a folosit anterior date de la Magistral pentru a investiga tentativele de asasinat din Rusia. Investigațiile site-ului au scos la iveală dovezi ale existenței unei echipe secrete de asasini în cadrul FSB, care i-au vizat pe adversarii Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzații.

Cele trei organe de presă implicate în investigație au analizat rezervările de tren și zboruri făcute de Sukharev și au descoperit un model inconfundabil atunci când le-au comparat cu mișcările cunoscute ale lui Boris Nemțov.

Cele mai multe dintre călătoriile lui Nemțov l-au purtat de la Moscova, unde locuia, la Yaroslavl - la 272 km nord-est de capitală - unde ocupa un loc în parlamentul regional.

Se pare că Sukharev cunoștea planurile lui Nemțov dinainte, pentru că deseori ajungea în același oraș cu doar câteva minute sau ore înaintea opozantului rus.

O călătorie îndeosebi dezvăluie cât de aproape a fost urmărit domnul Nemțov. În vara lui 2014 a călătorit în Siberia. Nemțov și-a rezervat zborul online pe 2 iulie, imediat după miezul nopții. Exact 10 minute mai târziu, Sukharev a cumpărat un bilet către aceeași destinație, Novosibirsk, sosind în aceeași zi cu Boris Nemțov.

„Dacă ești ofițer FSB, ai putea doar să te autentifici în baza de date Magistral și să vezi, pentru o anumită persoană, toate biletele pe care le-a achiziționat sau pe care le cumpără chiar în acel moment”, explică Grozev.

Echipa cu otrava

Nu este neobișnuit în Rusia ca agențiile de securitate să urmărească lideri proeminenți ai opoziției. Însă Sukharev nu era doar un recrut FSB de rang inferior pentru acțiuni de rutină. Bellingcat, într-o investigație anterioară, l-a legat de două aparente tentative de asasinat, ambele vizând critici proeminenti ai lui Putin.

Prima țintă a fost prietenul și protejatul lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziție care, în săptămânile de după asasinarea mentorului său, atrăgea atenția asupra faptului că Kremlinul era vinovat de crimă.

În mai 2015, Sukharev a făcut parte dintr-o echipă care a mers în orașul rus Kazan în același timp cu Kara-Murza. La două zile după ce acesta din urmă s-a întors la Moscova, s-a prăbușit fără să mai poată respira. A intrat în comă și a suferit o insuficiență multiplă de organe, dar și-a revenit.

A fost otrăvit pentru a doua oară în 2017 și a supraviețuit din nou. Guvernul rus respinge acuzația că agenții săi ar fi fost implicați în otrăviri.

A doua țintă a fost Alexei Navalîi, liderul opoziției acum în închisoare, ale cărui videoclipuri anticorupție au ajuns la milioane de ruși.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, o neurotoxină dezvoltată în Uniunea Sovietică și interzisă de legea internațională. Bellingcat a stabilit că o echipă FSB l-a urmărit pe Navalnîi până în orașul estic Tomsk, imediat înainte de otrăvire.

Investigația a constatat că Sukharev nu făcea parte din echipa de la sol care l-a urmărit fizic pe domnul Navalnîi. Dar jurnalele telefonice dezvăluie că, în lunile imediat premergătoare otrăvirii, Sukharev a shimbat 145 de apeluri telefonice sau mesaje text cu cel puțin patru membri ai acelei echipe, precum și cu un ofițer FSB aflat mai departe în lanțul de comandă.

Patru dintre acești bărbați se numărau printre cei șapte agenți FSB sancționați ulterior de guvernele SUA și Marea Britanie pentru implicarea lor în tentativa de asasinat.

Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea domnului Navalny.

BBC a cerut guvernului rus și FSB să comenteze dovezile conform cărora domnul Nemțov era urmărit de un agent legat de o echipă de asasinat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Toate acestea nu au nicio legătură cu guvernul rus. Pare o altă inventie”. FSB nu a răspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#razboi Rusia Ucraina, #Boris Nemtov ucis, #Boris Nemtov, #Boris Nemtov asasinat , #Rusia