Mesajul comun al lui Zelenski, Erdogan și Guterres pentru Putin, după întâlnirea de la Liov. Ce au discutat cei trei lideri

Joi, 18 August 2022, ora 19:49
5782 citiri
Mesajul comun al lui Zelenski, Erdogan și Guterres pentru Putin, după întâlnirea de la Liov. Ce au discutat cei trei lideri
Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenski și Antonio Guterres în Ucraina FOTO Twitter

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi, 18 august, la Liov, cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.

Zelenski a catalogat vizita președintelui turc drept un ”mesaj puternic de susţinere” a Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Cei doi au discutat despre posibilitatea îmbunătățirii exporturilor de cereale, situația de la centrala nucleară Zaporojie. De asemenea, cei doi președinți au discutat despre ”șantajul nuclear al ocupanților, furtul pe scară largă de cereale de către Rusia în teritoriul ocupat temporar al Ucrainei. Au fost abordate și chestiuni legate de cooperarea în domeniul apărării”, a ami anunțat Zelenski.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului unui ”nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.

”În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune.

”Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobâl”, a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit.

”Vreau să precizez că este un subiect important pentru noi (...) Vom continua să avem discuţii pe această temă cu dl (Vladimir) Putin”, a afirmat Erdogan.

Turcia a insistat că războiul din Ucraina ar trebui soluţionat pe căi diplomatice şi că Ankara poate ajuta ca mediator.

”Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul. Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”, a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu omologul său rus.

Preşedintele turc a avut ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 5 august, la Soci, în Rusia.

La întâlnirea cu secretarul general al ONU, președintele Ucrainei solicitat organizației ”să asigure securitatea” centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia şi vizată în mai multe bombardamente.

Zelenski a denunţat ”teroarea deliberată” provocată de către Rusia, care ”poate avea consecinţe catastrofale majore în întreaga lume”.

”ONU trebuie să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse”, a scris Zelenski.

Alte subiecte discutate au fost exportul cerealelor și deportările ilegale.

Cei trei lideri au discutat și despre ”nevoia unei soluţii politice la conflict” și reconstrucția Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că orice pagubă adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o ”sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.

”Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la ”demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Declarându-se ”grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată ”pentru indiferent care operaţiune militară”.

”Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a mai afirmat Guterres.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU.

El a mai spus în cadrul conferinţei de presă că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#razboi Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Recep Tayyip Erdogan, #vizita Ucraina, #antonio gutteres , #Razboi Ucraina