Interesul pentru limba ucraineană crește pe fondul invaziei rusești: "A devenit un simbol"

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 23:40
2468 citiri
Interesul pentru limba ucraineană crește pe fondul invaziei rusești: "A devenit un simbol"
Numărul persoanelor care vor să învețe ucraineana a crescut spectaculos pe fondul invvaziei rusești FOTO Pixabay

Considerată mult timp un dialect rural, limba ucraineană se confruntă acum cu un interes sporit în rândul celor care odată au simțit că folosirea și cunoașterea limbii ruse „este suficientă”.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Scott Richards plănuia să se mute la Kiev de la Zurich, locul unde muncește acum. În calitate de lider de echipă pe Europa de Est pentru o firmă de investiții, Richards vorbea deja limba rusă. Acum, cu relocarea familiei sale în așteptare, Richards urmează un curs intensiv online de limbă ucraineană, la Universitatea Catolică Ucraineană din Liov.

„Vreau să vorbesc cu ucrainenii în ucraineană ca să le celebrez cultura, libertatea și curajul incredibil cu care se ridică acum în propria apărare în fața unei brutalități de nedescris și neprovocate”, a spus el.

Războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, înrădăcinat în ideea că o identitate unică ucraineană nu există, nu a făcut decât să crească interesul global pentru limba ucraineană. Suprimată și denunțată ca dialect rural de către imperiile rus și sovietic, ucraineana este o limbă distinctă de rusă, cu un grad de similitudine oarecum asemănător cu cel dintre italiană și portugheză, notează The Guardian.

Aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo a raportat o creștere cu 577% a numărului de utilizatori globali care studiază ucraineana și o creștere cu 2677% în Polonia, care a primit peste două milioane de refugiați ucraineni. În Ucraina, unde vorbitorii nativi de rusă au îmbrățișat din ce în ce mai mult ucraineana de la revoluția din 2014, un nou club de conversație ucrainean a primit aproape 1.000 de înscrieri în doar trei zile.

La fel ca majoritatea ucrainenilor, Sophia Reșetniak, în vârstă de 20 de ani, vorbește fluent atât ucraineană, cât și rusă. Ea a crescut folosind limba rusă cu familia ei, dar a învățat ucraineană la școală (Aproximativ 46% din populație vorbește ucraineană acasă, 28% vorbesc rusă și un sfert vorbesc ambele în mod egal, conform unui sondaj din 2019).

„Este a doua mea limbă maternă”, a spus ea. „Am prieteni din vestul [Ucrainei] și ei vorbesc în ucraineană și ne înțelegem”.

Înainte ca Rusia să-i invadeze orașul natal, Harkov, Reșetniak era studentă și preda la rândul său lecții private de engleză, ucraineană și rusă. Și-a pierdut studenții obișnuiți după ce a fugit din țară, dar de atunci a găsit alții noi printr-o acțiune socială numită NaTakallam, care angajează persoane strămutate care să-și predea limbile și să-și împărtășească cultura online.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

NaTakallam, care înseamnă „vorbim” în arabă, a fost lansat în 2015 cu scopul de a genera venituri pentru sirienii din Liban care și-au pierdut mijloacele de existență fugind de război. „Puteți acorda ajutor, dar a oferi un loc de muncă sau a oferi venituri care sunt câștigate este mult mai respectuos și plin de satisfacții și îi face pe oameni să se simtă mult mai siguri pe ei”, a spus cofondatorul Aline Sara. „Ei capătă un sentiment de demnitate și scop și își împărtășesc povestea, ceea ce este un lucru pe care cu adevărat trebuie să îl audă lumea” pentru a combate discriminarea împotriva refugiaților, în special a celor din Orientul Mijlociu și Africa. Compania plătește tutorilor minimum 10 dolari pe oră.

Platforma s-a extins de atunci pentru a oferi lecții de armeană, engleză, franceză, kurdă, persană și spaniolă și și-a angajat primii profesori ucraineni și ruși în martie. Sara a spus că aproximativ 150 până la 200 de persoane și-au exprimat interesul pentru studierea acestor două limbi, cu „puțin mai mult interes” pentru rusă, deoarece este vorbită pe scară mai largă, deși mulți doresc să le învețe pe amândouă.

Reșetniak predă acum din camera de pensiune pe care o împarte cu sora ei de 15 ani, dintr-un sat ceh. A început să predea primilor săi studenți în câteva zile de la intrarea pe platforma NaTakallam. Doi învață ucraineană și trei învață rusa.

În timp ce Reșetniak nu vede limba rusă drept „limba dușmanilor”, unii care o foloseau cândva pentru a se descurca în Ucraina aleg să învețe ucraineană în semn de respect.

Polina Levina, o canadiană cu părinți ruși și o bunica din Harkov, care a petrecut doi ani în Donețk și Kiev, lucrând pentru drepturile omului cu Națiunile Unite, a spus că „a simțit întotdeauna că a vorbi fluent limba rusă este suficient pentru a interacționa cu țara”. Acum, crede ea, este important „să-i poată asculta pe ucraineni în orice limbă preferă să vorbească.

Mai multe platforme de învățare oferă oferte speciale legate de Ucraina. LingQ oferă acces gratuit la lecțiile de ucraineană și conturi premium gratuite pentru ucrainenii care studiază alte limbi. MyCoolClass, o cooperativă deținută de profesori, a renunțat la taxe și a simplificat procesul de înscriere pentru profesorii ucraineni care vor să folosească platforma. Duolingo s-a angajat să doneze toate veniturile din reclame generate de cursanții de limbă ucraineană pentru eforturile de ajutorare „cel puțin pentru anul următor”.

Richards încă plănuiește să se stabilească la Kiev când va fi sigur să facă acest lucru și speră să poată vorbi în ucraineană atunci când o va face.

„Se pare că războiul a schimbat totul”, a spus el. „Ucraineana a devenit un simbol al moștenirii, supraviețuirii, puterii și rezistenței”.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #limba ucraineana, #limba rusa Ucraina , #Razboi Ucraina