Istoric britanic: Putin vrea să fie temut precum Stalin și Hitler. Cum a repetat liderul de la Kremlin greșelile rușilor din Al Doilea Război Mondial

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 06:53
4632 citiri
Istoric britanic: Putin vrea să fie temut precum Stalin și Hitler. Cum a repetat liderul de la Kremlin greșelile rușilor din Al Doilea Război Mondial
Antony Beevor este un cunoscut istoric britanic FOTO / captură Youtube Politics and Prose

Istoricul britanic Antony Beevor vede Rusia ca un „prizonier al trecutului său”. Într-un interviu pentru publicația grmană Der Spiegel, istoricul discută despre faptul că invazia Ucrainei de către Putin îi amintește de atacurile militare sovietice din trecut și despre ce greșeli a făcut armata rusă.

DER SPIEGEL: Vedeți asemănări între Armata Roșie sovietică din Al Doilea Război Mondial și „operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina?

Antony Beevor: În primul rând, trebuie să ne amintim că Rusia lui Putin nu este o extensie a Uniunii Sovietice, iar armata rusă de astăzi nu mai este Armata Roșie, ceea ce face comparația cu atât mai interesantă. Pentru că ambele sunt profund influențate de trecut. Aș susține că nicio țară nu este o prizonieră a trecutului său la fel ca Rusia, așa cum dezvăluie viziunea distorsionată a istoriei a lui Putin. Obsesia lui pentru „Marele Război Patriotic” împotriva Germaniei lui Hitler a contribuit într-adevăr la gafe extraordinare în invadarea Ucrainei și la o repetare ciudată a greșelilor din trecut.

Obsesia lui Putin nu numai că i-a denaturat retorica politică cu contradicții bizare, ci i-a influențat și abordarea militară. În mod evident, Putin încă vedea tancul drept marele simbol al puterii din zilele victoriei sovietice, chiar dacă deja se dovedise a fi extrem de vulnerabil la dronele și armele antitanc de astăzi, în Libia și chiar în conflictul din Nagorno-Karabah, din 1988. În mod uimitor, lecțiile-cheie din bătăliile de la Stalingrad și Berlin au fost de asemenea uitate. În aprilie 1945, mareșalul Georgy Jukov, sub o presiune intensă din partea lui Stalin, și-a trimis armatele de tancuri la Berlin fără sprijin de infanterie. Forțele lui Putin nu numai că au făcut aceeași eroare, ci au copiat chiar și modul în care armatele de tancuri de gardă au atașat bucăți ciudate de fier, inclusiv paturi, la tunurile lor în speranța că acestea ar detona prematur armele antitanc. Acest lucru nu a salvat echipajele de tancuri rusești în avansul spre Kiev. Pur și simplu, au atras unități ucrainene de vânătoare de tancuri, la fel ca grupurile Tineretului Hitlerist și SS cu arme antitanc Panzerfaust din Berlin.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Ați descris Armata Roșie care a luptat împotriva Germaniei în urmă cu aproximativ 80 de ani drept „modernă și medievală”. Cum se deosebea la acea vreme de armatele occidentale și de Wehrmacht-ul german?

Profesionalismul unităților din prima linie a Wehrmacht-ului a venit de la subofițeri bine pregătiți, gata să preia în cazul în care un ofițer era ucis. Armata britanică s-a bazat foarte mult pe sergenții săi pentru organizare și conducerea oamenilor, dar a avut puțină pregătire pentru a prelua controlul pe câmpul de luptă. Armata Roșie, pe de altă parte, aflată într-o stare de criză constantă din iunie 1941, pur și simplu și-a compensat lipsa de pregătire printr-un număr mare și o totală nesăbuire față de viața oamenilor săi. Conscripția în masă, desfășurată adesea în marșul de capturare la întâmplare a civililor, era mai aproape de grupurile de presă din secolul al XVIII-lea. Pierderile ofițerilor juniori au fost atât de mari încât orice subofițer bun a fost promovat imediat, lăsând un gol periculos în lanțul inferior de comandă. Acest lucru a dus la o disciplină care oscila între laxă și haotică.

Ați scris în The Atlantic despre alți factori care fac ca atacul lui Putin asupra Ucrainei să pară adică primitiv și retrospectiv, cum ar fi devastarea masivă a orașelor.

Un alt tipar care apare în Ucraina este dependența armatei ruse de arme grele. În Al Doilea Război Mondial, Armata Roșie s-a lăudat cu puterea artileriei sale, pe care o numeau „zeul războiului”. În operațiunea de la Berlin, artileria lui Jukov a tras peste trei milioane de obuze, distrugând mai mult din oraș decât ofensiva aeriană strategică a Aliaților. Distrugerea Groznîului și Alepului în Siria au dezvăluit, de asemenea, cât de puțin a evoluat doctrina conflictului urban rusesc de la Al Doilea Război Mondial. Recucerirea Mosulului și Raqqa în 2016 și 2017 a demonstrat o abordare mult mai științifică, izolarea fiecărui oraș, apoi neutralizare sector cu sector.

Își are brutalitatea rusă își originea în tratamentul propriilor trupe, care au îndurat în mod tradițional disprețul și umilirea?

Da. Și aici, gafele care au fost comise în invazia în curs a Ucrainei nu sunt doar repetări din Al Doilea Război Mondial. Felul în care trupelor lui Putin li s-a spus că vor fi întâmpinați ca eliberatori în Ucraina amintește de invazia Cehoslovaciei din 1968, când trupele Pactului de la Varșovia au descoperit că au fost mințite. Apoi au rămas fără mâncare și combustibil, iar moralul s-a prăbușit. Controlul lui Putin asupra presei interne poate ascunde adevărul de aproape 80 la sută din populația rusă, dar recruții săi sunt conștienți de realitate – așa cum sunt și mamele lor acum.

Este brutalitatea lui Putin în această privință asemănătoare cu cea a lui Stalin?

Tratamentul lui Putin față de propriul său popor este la fel de nemilos ca și față de dușmanii săi, ceea ce este o reamintire înfricoșătoare a lui Stalin. Armata a adus chiar și un crematoriu mobil pentru a elimina victimele, pentru a reduce numărul de saci de cadavre care merg acasă. În 1945, Armata Roșie s-a confruntat cu o serie de revolte provocate de o desconsiderare similară față de sentimentele trupelor și ale familiilor lor. Soldaților li s-a ordonat să se aventureze în țara nimănui noaptea – să nu recupereze cadavrele camarazilor căzuți, ci să le dezbrace de uniforme pentru a le reutiliza trupele de înlocuire. O astfel de umilință suferită de soldații Armatei Roșii din partea ofițerilor și comisarilor lor a contribuit la furia și frustrarea lor. Acea frustrare a fost îndreptată împotriva civililor din Germania, Polonia, Ungaria și din alte părți.

Începând cu 1941, trupele germane au invadat Uniunea Sovietică, au devastat mari părți ale Europei de Est și au comis masacre oribile. Este sarcina autoimpusă de a lupta împotriva național-socialismului – atât manifestarea reală din trecut, cât și cea fictivă din Ucraina – o altă paralelă între Stalin și Putin?

Mentalitatea distorsionată a lui Putin, obsedat de războiul triumfal împotriva nazismului, a răsturnat totul pe dos. Nu este o mare sarcină de propagandă să eliberezi inamicul nazismului? Putin și ideologii săi îi înfățișează în mod grotesc pe ucraineni ca pe niște naziști născuți din nou care trebuie eliminați și reeducați, așa cum este articolul cu totul maniacal în RIA Novosti de Timofei Sergeitsev. Rolul de eliberator de nazism a dat, într-adevăr, Armatei Roșii ideea că se poate comporta așa cum dorea, atât personal, cât și politic. Era o noțiune de superioritate. Drepturile de cucerire însemnau nu numai impunerea unui regim sovietic statelor vecine. A implicat, de asemenea, jefuirea cuprinzătoare a țării ca formă de despăgubire și ideea că ceea ce Ilya Ehrenburg a numit „vrăjitoarea blondă” – femei și fete germane – ar trebui să plătească pentru crimele bărbaților lor din patria rusă. [...]

Putin a ajuns la concluzia din istoria Armatei Roșii că o armată inumană este o forță de luptă mai bună? Există multe care sugerează că atrocitățile pe care le-am văzut în Bucea și în alte părți fac parte din plan.

Putin vrea să fie de temut – ca Stalin și Hitler. El este hotărât că moștenirea sa ar trebui să fie reconstrucția Imperiului rus așa cum a fost în perioada sovietică. Convins că Occidentul liberal este decadent și slab, el a crezut că șocul și uimirea își vor atinge scopurile. A fost exact ceea ce a crezut Hitler în 1941 înainte de a invada Uniunea Sovietică, când a spus: „Dă cu piciorul în ușă și întreaga structură putredă se va prăbuși”. Aceasta este mentalitatea greșită a dictatorului mai mult decât cea a generalului profesionist. În ambele cazuri, atrocitățile au stârnit o rezistență mult mai acerbă, nu capitulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#razboi Rusia Ucraina, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina