Șeful NATO le cere liderilor lumii mai multe arme pentru Ucraina, la Davos: ”Singura cale pentru o soluţie negociată de pace”

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 20:28
2031 citiri
Șeful NATO le cere liderilor lumii mai multe arme pentru Ucraina, la Davos: ”Singura cale pentru o soluţie negociată de pace”
Șeful NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Ucraina are nevoie de o ”creştere semnificativă” a numărului de arme într-un moment crucial al invaziei ruse şi un astfel de sprijin este singura cale către o soluţie negociată de pace, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Reuters în marja Forumului Economic de la Davos.

Şefi din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se vor reuni vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ultima dintr-o serie de întâlniri de când forţele ruse au invadat Ucraina, cu aproape 11 luni în urmă.

”Este un moment crucial în război şi e nevoie de o creştere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg în interviu.

”Dacă vrem o soluţie negociată de pace mâine, trebuie ca astăzi să furnizăm mai multe arme”, a spus el.

Se aşteaptă ca la reuniunea de la Ramstein să se pună accentul nu pe ceea ce vor oferi SUA, ci pe faptul dacă Germania va renunţa să se opună trimiterii tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina sau cel puţin să aprobe transferul acestora din ţările aliate.

Stoltenberg este precaut în privinţa acestui subiect; consultările continuă, spune el, salutând totodată decizia Marii Britanii de a trimite tancuri Challenger în Ucraina.

Marea Britanie a crescut presiunea săptămâna aceasta asupra Berlinului devenind prima ţara din Vest care trimite tancuri occidentale, promiţând un escadron de 14 Challenger, dar tancurile Leopard sunt considerate ca fiind cea mai bună alegere pentru a aproviziona Ucraina cu o forţă de tancuri grele.

Kievul speră că noile arme occidentale îi vor da un nou avânt militar în acest an, în special tancuri grele, care ar conferi trupelor sale mai multă mobilitate şi protecţie pentru a sparge liniile ruseşti în estul şi sudul ţării.

Dincolo de tancuri, Stoltenberg a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, de blindate, dar şi de muniţie, piese de schimb şi de capacităţi de întreţinere pentru a se asigura că armele de care dispune continuă să funcţioneze.

El a spus că situaţia de pe fronturi s-a stabilizat în ultimele săptămâni, dar că luptele de lungă durată şi înverşunate de lângă Bahmut, oraş din estul ţării, arată importanţa furnizării mai multor arme pentru a sprijini Ucraina.

Rusia s-a concentrat asupra Bahmut în ultimele săptămâni, susţinând săptămâna trecută că forţele sale au cucerit oraşul minier Soledar din apropiere.

”Preşedintele (rus) (Vladimir) Putin nu a dat niciun semn că s-ar pregăti pentru pace şi de aceea trebuie să înţeleagă că nu poate învinge pe câmpul de luptă”, a subliniat Stoltenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunță vineri, 19 aprilie, că statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare - inclusiv...
#razboi Rusia Ucraina, #Jens Stoltenberg NATO, #ajutor militar Ucraina, #negocieri pace Ucraina , #Razboi Ucraina