Iohannis, despre ”sfatul” lui Dîncu dat Ucrainei: ”Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei”

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 13:47
5292 citiri
Iohannis, despre ”sfatul” lui Dîncu dat Ucrainei: ”Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei”
Președintele României consideră că numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază FOTO Facebook / Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat marți, 11 octombrie, după ce ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că singura şansă a păcii în Ucraina ar fi o negociere cu Rusia.

Șeful statului a subliniat că numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază.

”Acum întrebarea dvs se referă la cum văd eu continuarea războiului sau cum văd eu declaraţiile ministrului? Nu am înţeles exact ce doriţi să aflaţi de la mine. În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucraineni plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi la Cotroceni cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a făcut declarațiile respective în weekend.

Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

Ulterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că cei care fac astfel de declaraţii sunt pradă manipulărilor ruseşti şi că nu se poate negocia cu teroriştii.

”Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”, a spus Zelenski.

În urma afirmațiilor privind negocierile de pace, ministrul Apărării a fost chemat de USR să dea explicații în Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Rusia Ucraina, #negocieri de pace, #vasile dincu, #Klaus Iohannis presedinte , #stiri Klaus Iohannis