Forțele speciale cecene au lansat o ofensivă în Ucraina. Care va fi misiunea grupului Ahmat

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 18:12
5286 citiri
Forțele speciale cecene au lansat o ofensivă în Ucraina. Care va fi misiunea grupului Ahmat
Liderul cecen Ramzan Kadîrov FOTO Twitter

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri, 2 iunie, că grupul ”Ahmat” al forţelor speciale cecene a lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, în estul Ucrainei, relatează CNN.

Cu două zile înainte, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, declarase că forţele speciale cecene se pregătesc pentru ofensivă, pe fondul intensificării atacurilor asupra regiunii de frontieră ruseşti Belgorod. ”Prieteni, unităţile cecene au primit un nou ordin de redesfăşurare a forţelor lor. Teritoriile Republicii Populare Doneţk devin zona lor de responsabilitate. Conform ordinului, luptătorii unităţilor cecene trebuie să înceapă operaţiunile active de luptă şi să elibereze o serie de aşezări”, a declarat el pe Telegram.

Oraşul Mariinka, acum în ruine, a fost pe linia frontului încă de la începutul invaziei, luptele corp la corp printre dărâmături continuând aproape zilnic. Armata ucraineană a declarat că există unităţi cecene în diferite puncte de-a lungul liniilor de front din regiunea Doneţk.

Kadîrov conduce forţe paramilitare considerabile care, deşi fac parte în mod oficial din structurile de securitate ruseşti, îi sunt personal loiale. În timpul unei vizite la Kremlin, în martie, liderul cecen i-a spus lui Putin că forţele sale din Ucraina vor ajuta Rusia ”să lupte până la finalul victorios”.

Împreună cu grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin, trupele din Republica rusă Cecenia au fost una dintre principalele forţe motrice ale ofensivei Moscovei în Ucraina.

Comandantul ”Ahmat”, Apti Alaudinov, a declarat joi că forţele sale au fost mutate într-o ”altă zonă” în vederea pregătirii unei contraofensive, dar nu a precizat unde se află trupele sau unde se duc.

Spre deosebire de Prigojin, care a atacat în repetate rânduri conducerea militară a Rusiei, Ramzan Kadîrov s-a abţinut în ultima vreme să se facă ecoul criticilor la adresa Ministerului Apărării. Membrii celor două grupări s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin - care tocmai şi-a retras forţele din estul Ucrainei - drept un blogger care ţipă tot timpul că are probleme.

Eveniment Quarterly Report

Prima întâlnire a lui Kadîrov cu Putin, după speculațiile privind starea sa de sănătate: ”Niciun tanc Abrams nu ne sperie” VIDEO
Prima întâlnire a lui Kadîrov cu Putin, după speculațiile privind starea sa de sănătate: ”Niciun tanc Abrams nu ne sperie” VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi, 28 septembrie, la Kremlin, cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, relatează EFE. Intenţia lui Putin era de a aborda situaţia economică şi...
Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Mii de persoane s-au adunat vineri în Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează AFP. Concertul nu este difuzat de...
#razboi Rusia Ucraina, #ofensiva ucraina, #forte speciale cecene, #Ramzan Kadirov Cecenia , #Razboi Ucraina