Războiul grăbește inovațiile, se demonstrează încă o dată acest fapt cunoscut de mii de ani. Cel mai recent exemplu este Marea Britanie, care a creat un sistem antiaerian nou-nouț pentru Ucraina în timp record și la un preț mic. Noua armă va fi folosită împotriva dronelor și avioanelor rusești.
Gravehawk, așa cum a fost numit noul sistem, a fost dezvoltat de la zero în doar 18 luni. Este găzduit într-un container de transport obișnuit, ceea ce înseamnă că poate fi instalat rapid pe spatele unui camion și mutat oriunde este nevoie.
În container, sunt două șine de lansat rachete luate de pe avioane de origine sovietică, pe care Ucraina le are în dotare, dar pe care le folosește cu dificultate. Asta permite Gravehawk să lansete anti-avion sovietice R-73, cunoscute de NATO ca AA-11 Archer. Sunt echivalentul sovietic al celebrelor rachete americane Sidewinder.
❗️Footage from the presentation of the 🇬🇧British Gravehawk air defense system, developed specifically for 🇺🇦Ukraine.
The system uses Soviet R-73 air-to-air missiles with infrared guidance, adapted for ground launch.
It is reported that the cost of one Gravehawk is 1 million… pic.twitter.com/OlJKJjGWpv
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) February 12, 2025
Aceste rachete, care sunt capabile să atingă viteze de Mach 2,5 și au o rază de acțiune de peste 30 de kilometri, sunt arme cu rază scurtă de acțiune care sunt de obicei folosite pentru luptele aer-aer. Ucraina are stocuri uriașe de ele – o moștenire a trecutului său sovietic.
Ceea ce au făcut inginerii britanici a fost să adapteze aceste R-73 astfel încât să poată fi trase de la un sistem de la sol, nu din avion.
Pe partea de sus a containerului se află un sistem de camere care utilizează IR (infraroșu) pasiv pentru a localiza o țintă.
O imagine de la cameră este trimisă către un modul de comandă, care decide lansarea rachetelor în cel mai bun moment. Tot ce are nevoie sistemul pentru a urmări o țintă este o semnătură de căldură.
Gravehawk este conceput pentru a doborî drone mari, cum ar fi cele Shahed furnizat de Iran, precum și avioane și rachete rusești. Utilizarea razelor infraroșii înseamnă, de asemenea, că sistemul în sine nu emite un semnal radar, deci este mai puțin vulnerabil la detectare. Gravehawk a avut nevoie de mai puțin de un an și jumătate pentru a se dezvolta la un cost de 6 milioane de lire sterline, a transmis Forces News, portalul de informații al Armatei Britanice.
A fost dezvoltat de o echipă mică de la Ministerul britaic al Apărării numită Taskforce Kindred, care supraveghează furnizarea de arme și echipamente din Regatul Unit către Ucraina. Au fost implicate un număr de firme de apărare din Regatul Unit, dar cine sunt acestea este clasificat.
În prezent, două sisteme sunt utilizate cu armata ucraineană – iar oficialii britanici spun că au fost deja folosite cu succes în prima linie. Alte 15 dintre acestea urmează să fie livrate la Kiev în acest an. Fiecare sistem Gravehawk costă în jur de 1 milion de lire sterline, Danemarca plătind jumătate din cost.
✅ Dezinformare online și război informațional
•... Vezi tot