Maria Grapini lovește din nou. A votat împotriva înființării tribunalului pentru crimele de război din Ucraina: ”Din greșeală”

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 18:10
8489 citiri
Maria Grapini lovește din nou. A votat împotriva înființării tribunalului pentru crimele de război din Ucraina: ”Din greșeală”
Maria Grapini este europarlamentar PSD FOTO Facebook

Parlamentul European a votat joi, 19 ianuarie, cu majoritate largă de voturi pentru înfiinţarea unui Tribunal special care să ancheteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Rezoluția a fost adoptată cu 472 de voturi ”pentru”, 19 ”împotrivă” și 33 de abțineri.

Printre cele 19 voturi împotrivă, pe lista publicată pe site-ul Parlamentului European figurează și cel al europarlamentarului român Maria Grapini.

Într-o intervenție la Digi24, Grapini a susținut că a votat din greșeală împotriva rezoluției și că a corectat votul imediat.

”Se întâmplă să se greșească la tastă, dar poți să schimbi votul, și l-am schimbat imediat”, a spus europarlamentarul PSD. Grapini a explicat că susține fără rezerve înființarea Tribunalului special pentru crime de război.

Ce prevede rezoluția adoptată de Parlamentul European

În documentul adoptat, Parlamentul European recomandă înființarea unui Tribunal special care să aibă la bază standardele și principiile care se aplică Curții Penale Internaționale. Înființarea unui astfel de tribunal ar îndrepta lipsurile din construcția juridică internațională în privința crimelor de război, a mai transmis P.E.

”Înființarea unui Tribunal special s-ar focusa pe acuzațiile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității săvârșite în Ucraina”, se arată în textul rezoluției.

Tribunalul ar trebui să aibă jurisdicție să-l ancheteze nu doar pe președintele rus, Vladimir Putin, cât și pe liderii politici și militari din Rusia, dar și pe Alexander Lukașenko și pe liderii politici și militari din Belarus.

”Parlamentul European crede cu tărie că înființarea acestui tribunal special ar transmite un semnal foarte puternic atât către societatea rusă cât și către comunitatea internațională, că Putin și elita politică și militară din Rusia pot să fie condamnați pentru invazia din Ucraina și subliniază că ar fi un semnal către elita politică și de afaceri din Rusia, dar și către aliații Rusiei că Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, nu se mai poate întoarce la „business as usual” cu țările din Occident”, se mai arată în document.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O expertă occidentală a deslușit paranoia lui Putin: Folosește 3 trucuri permanente
O expertă occidentală a deslușit paranoia lui Putin: Folosește 3 trucuri permanente
Analista franceză Marie Mendras, expertă în studii despre Rusia, a publicat recent o carte în care a deslușit paranoia președintelui Vladimir Putin legată de războiul din Ucraina și de...
Rusia afirmă că a ocupat peste 300 de kilometri pătrați din Ucraina în 2024. „Forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile”
Rusia afirmă că a ocupat peste 300 de kilometri pătrați din Ucraina în 2024. „Forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile”
Rusia continuă să înainteze în Ucraina după ce a cucerit bastionul Avdiivka şi a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat marţi,...
#razboi Rusia Ucraina, #Maria Grapini, #europarlamentar roman, #gafa, #vot negativ, #rezolutie, #Parlamentul European, #tribunal special, #crime de razboi , #stiri Maria Grapini