Pe măsură ce dovezi înfiorătoare ale execuției civililor au apărut din orașul ucrainean Bucea și în alte localități, Guvernul rus a adoptat o abordare familiară: negare, negare, negare.
Chiar dacă unele dintre explicațiile rușilor au fost contradictorii, televiziunea de stat amplifică afirmațiile conform cărora imaginile cu civilii morți din Bucea sunt, de fapt, o înscenare și oamenii au fost uciși chiar de ucraineni.
În ultimii ani, Guvernul rus a elaborat un manual familiar ca răspuns la acuzațiile de bombardamente în Siria, doborârea avionului de linie MH17 în estul Ucrainei, otrăvirile din Salisbury sau actele de violență care au vizat civilii ceceni în timpul conflictelor din anii 1990 și anii 2000.
„Cred că este similar cu ceea ce a fost în legătură cu rapoartele șocante din Alep sau Idlib – ceea ce înseamnă că mass-media sponsorizată de stat este întotdeauna gata să nege acuzațiile de crime de război drept falsuri”, a spus Tanya Lokshina de la Human Rights Watch, citată de The Guardian.
„Dar până de curând, țara mai avea câteva canele media independente, iar acum practic nu mai este niciuna”.
Dezmințirea agresivă a așa-numitelor „falsuri” a devenit o componentă-cheie a războiului de propagandă al Rusiei în Ucraina.
Cadavrele celor uciși în masacrul de la Bucea au zăcut peste trei săptămâni pe străzi, arată imagini surprinse din satelit de compania Maxar, analizate de publicația New York Times. Imaginile demonstrează că oamenii au fost uciși înainte ca trupele rusești să se retragă, în ciuda afirmațiilor autorităților de la Moscova.
Luni, 4 aprilie, guvernul de la Moscova a declarat că va începe o anchetă asupra evenimentelor de la Bucea, însă nu pentru presupusele crime de război care au avut loc, deoarece peste 280 de persoane au fost ucise în micul oraș, ci pentru distribuirea de „falsuri” care "discreditează" Armata rusă.
Agențiile guvernamentale și gazdele de televiziune trebuie să lucreze arătând cu degetul în toate direcțiile – mai puțin cea a Kremlinului.
Negările prompte și teoriile alternative seamănă cu cele ale unei agenții de PR de criză. Viteza și cinismul sunt prețuite mai presus de orice.
„Comportamentul guvernului... s-a schimbat de-a lungul anilor”, a spus Ilya Shepelin, jurnalist pentru TV Rain, care a raportat pe larg despre agențiile de presă rusești și dezinformarea cu care se ocupă. „Acum zece ani ar fi fost mai ușor să taci despre un eveniment precum Bucea și să te prefaci că nu se întâmplă nimic și apoi să începi treptat să vorbești despre el”.
Dar, odată cu apariția internetului și cu disponibilitatea știrilor pe canalele Telegram, a devenit mai dificil să pretinzi că nu s-a întâmplat nimic. Iar în acest caz este important să tulburi apele cât mai repede posibil, chiar dacă rezultatul este cumva incoerent.
„Acum, imediat trebuie să ieși în față spunând că totul este pus în scenă, că totul este inventat. Și dacă nu este totul pus în scenă și inventat, atunci nu suntem vinovați pentru asta”, a explicat el. „Aceste două idei sunt contradictorii... dar cel mai important lucru este să ripostezi pe toate fronturile. Și să speri să ajungi la public”.
Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina
Duminică seara, Vladimir Soloviev, un cunoscut prezentator de televiziune din Rusia, le-a spus milioanelor de ascultători că „războiul împotriva noastră a intrat într-o nouă fază. Ei ne conduc de-a lungul scenariului Iugoslaviei. Acum vor găti scenariul unei Srebrenica. În curând vom fi acuzați de genocid”. De asemenea, i-a acuzat pe britanici că se află în spatele „provocarii”.
Un alt punct de discuție popular, remarcat de Francis Scarr de la BBC Monitoring, a fost că orașul Bucea a fost ales drept loc pentru provocare pentru asemănarea cu cuvântul „măcelar”. Cu doar câteva zile mai devreme, a remarcat o gazdă, Biden l-a numit pe Putin „măcelar”.
Și, în timp ce aceste narațiuni au apărut în fața a milioane de ruși la televizor, anchetatorii de stat au avertizat că oricine răspândește informații independente despre Bucea riscă până la 15 ani de închisoare.
„Sperjurul răspândit de partea ucraineană este o altă provocare, o minciună cinică și are ca scop discreditarea Armatei ruse în condițiile războiului informațional și de propagandă declanșat de Occident”, a spus procurorul general rus. „Vor fi stabilite circumstanțele creării și difuzării publice a acestor informații în mod deliberat false sub masca unor rapoarte de încredere și, cu siguranță, li se va face o evaluare penală adecvată”.