NATO, cu ochii pe mercenarii lui Prigojin: ”Suntem pregătiți să ne apărăm împotriva oricărei eventuale ameninţări”

Marti, 11 Iulie 2023, ora 17:37
1704 citiri
NATO, cu ochii pe mercenarii lui Prigojin: ”Suntem pregătiți să ne apărăm împotriva oricărei eventuale ameninţări”
Mercenari ruși FOTO Telegram

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, 11 iulie, că Alianţa Nord-Atlantică nu a observat nicio deplasare a mercenarilor din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus, relatează CNN.

”Până acum nu am văzut nicio desfăşurare sau deplasare a unor forţe Wagner în Belarus, dar bineînţeles că urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă”, a declarat presei Stoltenberg înaintea începerii summitului NATO la Vilnius.

NATO este ”pregătită” să se apere împotriva oricărei eventuale ameninţări, a subliniat el.

Locul în care se află şeful Wagner, Evgheni Prigojin, face obiectul multor speculaţii, după rebeliunea de la 24 iunie.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mediat un acord prin care Prigojin să se exileze în Belarus, însă a anunţat săptămâna trecută că acesta nu se afla pe teritoriul belarus.

Preşedinţii Lituaniei, Poliniei şi Letoniei au scris săptămâna trecută o scrisoare secretarului general al NATO şi liderilor Alianţei în care-i avertizau despre ameninţarea pe care o reprezintă ”acţiunile agresive ale Rusiei şi evoluţia situaţiei în Belarus”.

Potrivit Grupului de Comunicare al preşedinţiei lituaniene, cei trei lideri au subliniat că ”mutarea grupării ruse de mercenari Wagner şi a lideului ei Evgheni Prigojin în Belarus ar putea genera riscuri la adresa stabilităţii politice în Belarus şi, în consecinţă, o eventuală pierdere a controlului asupra armamentului nuclear”.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, anunţa vineri pe Twitter că peste 1.000 de militari şi aproximativ 200 de unităţi de echipament din cadrul celor de a 12-a şi a 17-a Brigăzi Mecanizate încep să se mute către estul” Poloniei.

”Aceasta este o dovadă a voinţei noastre de a răspunde tentativelor de destabilizare în apropierea frontierei” Poloniei, sublinia el.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
#razboi Rusia Ucraina, #revolta wagner, #mercenari wagner, #Belarus, #evgheni prigojin, #NATO , #Razboi Ucraina