O mină de cărbune din Donețk se închide, deoarece linia frontului s-a apropiat foarte mult de ea și exploatarea nu mai este în siguranță. Mina, aflată lângă Pokrovsk, este deținută de firma oligarhului Rinat Ahmetov. De aici se extrage cărbunele din care se face cocsul necesar întregii producții de oțel din Ucraina.
Vladimir Putin dă o lovitură serioasă Ucrainei, chiar fără să cucerească nodul strategic de la Pokrovsk. „Din cauza înrăutățirii situației de securitate, Metinvest și-a suspendat operațiunile la unitatea de producție de cărbune din Pishchane (lângă Pokrovsk, regiunea Donețk din Ucraina), pe măsură ce linia frontului se apropie și bombardamentele se intensifică” a anunțat compania ucraineană deținută de Rinat Ahmetov, cunoscut și ca patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk.
„Situl conține puțul vertical al minei Pokrovske (Puțul nr. 3) împreună cu un complex administrativ. Compania a evacuat personalul de bază și membrii familiei acestora.
Site-ul a furnizat aproximativ jumătate din volumul total de extracție a cărbunelui ucrainean al Metinvest. Alte facilități cheie continuă să funcționeze” a mai spus Metinvest, într-un comunicat remis burselor.
Mina din Pishchane este în producție de 40 de ani. Prin închiderea ei, nu se pierde numai jumătate din cantitatea de cărbune extras de Metinvest. Adevărata miză este alta și ar putea să dea o lovitură teribilă Ucrainei, mai ales în condiții de război.
Mina din Pishchane este cea mai mare mină din Ucraina și una dintre cele mai mari din Europa de Est de unde se extrage cărbune pentru cocs. Cocsul este un derivat din cărbune folosit drept combustibil în furnalele în care se produce oțelul.
„Toată industria siderurgică a Ucrainei depinde de cărbunele de aici” a spus Denis Sakva, analist la banca de investiții Dragon Capital, potrivit Bloomberg. Șeful Asociației Metalurgiștilor din Ucraina a avertizat anterior că dacă mina de închide, producția de oțel a țării se va prăbuși până la 2-3 milioane de tone pe an. Anul acesta, ar urma să fie produse 7,5 milioane de tone de oțel iar companiile din domeniu voiau să crească producția la 10 milioane de tone în 2025. Înainte de invazia rusă, Ucraina producea 21 de milioane de tone de oțel pe ani.
Cărbunele din Pishchane nu poate fi înlocuit cu unul adus din alte mine din Ucraina. Singura variantă este importul, dar prețurile sunt mai mari, a scris Moscow Times.
Ucraina are nevoie de oțel pentru a întreține efortul de război. Țara era un mare exportator, așa că importurile nu vor fi ușoare, dacă vor fi posibile.
Principalii exportatori de oțel în 2023 sunt China – 94,3 milioane tone, Japonia – 32,2 milioane tone, Coreea de Sud – 27 milioane tone, Uniunea Europeană – 26 milioane tone și Germania – 22,5 milioane tone.
În același timp, UE este cel mai mare importator de produse din oțel – 39,2 milioane de tone. Statele Unite au importat 26,4 milioane de tone de oțel, Germania – 18,7 milioane de tone, Italia – 18,7 milioane de tone și Turcia – 18 milioane de tone.
Lest we forget!
Nu'l uitati... Vezi tot