Mircea Geoană, despre rolul pe care l-ar avea NATO în cazul unui atac al Rusiei în Republica Moldova: ”Ne este partener, dar nu membru al Alianței”

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 23:02
5379 citiri
Mircea Geoană, despre rolul pe care l-ar avea NATO în cazul unui atac al Rusiei în Republica Moldova: ”Ne este partener, dar nu membru al Alianței”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit vineri, 24 februarie, despre tensiunile din ultima perioadă între Rusia și Republica Moldova.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Geoană a spus că Vladimir Putin i-ar putea pune capăt când va realiza că beneficiile sunt reduse decât costurile.

„Cred că singura cale care poate accelera un proces de pace este o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă, pentru că singurul mod în care Putin se va opri este dacă va realiza că aceste costuri ale războiului sunt mai mari decât beneficiile pe care a crezut că le poate aduce acest război. Din păcate, altă variantă nu este”, a spus oficialul NATO la Știrile PROTV.

Despre ultimele declarații ale Rusiei privind Transnistria, Geoană a spus că nu vede posibil scenariul în care Rusia să intervină militar în această regiune.

„Nu vedem partea rusă având capacitatea militară să intervină în Transnistria, pentru că asta ar însemna să ocupe toată Ucraina, inclusiv Odesa, ca să facă joncțiune cu cei de acolo. Ceea ce este cu adevărat preocupant și foarte grav în acest comunicat (emis de Ministerul rus al Apărării - n.r.) este că ei spun, de fapt, Transnistria, parte a teritoriului Republicii Moldova suveran, este echivalat cu teritoriul Federației Ruse. Cam aceasta este prețuirea pe care o dă Federația Rusă dependenței și suveranității”, a adăugat el.

Întrebat dacă, în cazul unui al Rusiei, NATO va ajuta Republica Moldova, Geoană a răspuns:

„Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat. Dar, ceea ce văd de la președinta Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația. De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO, încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republcii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republcii Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a conchis oficialul Alianței.

#razboi Rusia Ucraina, #atac rusia republica moldova, #Transnistria, #Mircea Geoana, #aparare NATO , #stiri Mircea Geoana