Reacția NATO după anunțarea rezultatelor referendumurilor ”fictive” din Ucraina. Stoltenberg le cere aliaților mai mult armament

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 21:04
4531 citiri
Reacția NATO după anunțarea rezultatelor referendumurilor ”fictive” din Ucraina. Stoltenberg le cere aliaților mai mult armament
Jens Stoltenberg FOTO NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat marți, 27 septembrie, referendumurile ”fictive” pentru alipirea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

Referendumurile ”nu au nicio legitimitate şi constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis liderul NATO la finalul unei convorbiri telefonice purtate cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Aceste pământuri sunt Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter.

El a afirmat că, în cursul conversaţiei sale cu Zelenski, ”a precizat că aliaţii NATO sunt fermi în sprijinul lor pentru suveranitatea Ucrainei şi dreptul ei la autoapărare”.

Peste 97% dintre votanţii la aşa-zisele referendumuri organizate de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse în estul şi sudul ţării au susţinut anexarea la Rusia, conform rezultatelor parţiale date publicităţii de autorităţile proruse din regiunile Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud).

Moscova a declarat că este pregătită pentru anexarea acestor teritorii.

Separat, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Stoltenberg despre susţinerea în continuare a forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO, potrivit Reuters.

Cu acest prilej, preşedintele ucrainean i-a mulţumit secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice pentru condamnarea consultărilor organizate de Rusia pe teritoriul său, pe care Kievul şi aliaţii săi occidentali le califică drept nişte simulacre.

”Am discutat despre actualele evoluţii de pe câmpul de luptă şi despre sprijinul în continuare al statelor membre ale Alianţei pentru armata ucraineană”, a transmis și Zelenski pe Twitter.

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina

Tot marți, șeful NATO a convocat o reuniune extraordinară a Conferinței directorilor naționali pentru armamente (CNAD), la sediul Alianței. La finalul reuniunii, el a transmis că a fost analizată situația stocurilor de muniții și a eventualelor lipsuri în arsenalul fiecărui membru NATO.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliați să se asigure că stocurile vor fi reaprovizionate cât mai rapid.

”Îmbunătățirea stocurilor NATO ne va asigura că putem continua să sprijinim Ucraina. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună cu aliații NATO și cu industria de armament pentru a ne umple stocurile de muniție și pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie, atât timp cât Ucraina are nevoie de el”, a declarat Stoltenberg, potrivit Biziday.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #referendumuri ucraina, #Jens Stoltenberg NATO, #armament ucraina , #Razboi Ucraina