Unii dintre aliații Ucrainei au început să poarte discuții despre modul în care lupta împotriva invaziei Rusiei s-ar putea încheia, stârnind îngrijorări în alte câteva capitale occidentale că aceste eforturi ar putea forța Kievul să accepte o încetare a focului prematură.
Ca parte a discuțiilor lor privind strategia pentru anul următor, oficialii analizează mai serios cum ar arăta un sfârșit negociat al conflictului și o cale de ieșire, potrivit unor persoane care cunosc această chestiune, care au solicitat anonimatul pentru a discuta despre deliberările private, scrie Bloomberg marți, 17 septembrie.
Acțiunile companiilor europene de apărare au scăzut, Rheinmetall AG scăzând cu până la 6,4%. Saab AB a scăzut cu până la 4,4%, în timp ce Leonardo SpA a scăzut cu 3%.
Sursele au precizat că orice decizie de negociere ar aparține Kievului și că nimeni nu face presiuni asupra lui Volodomir Zelenski pentru a purta negocieri. Președintele Ucrainei a fost ferm, în public și în privat, în poziția sa că o cedare de teritoriu Rusiei ar fi nedreaptă, au spus oficialii. Fără niciun semn că Rusia și-a redus obiectivele militare, perspectiva unor negocieri reale rămâne încă departe, au spus aceștia.
Totuși, în timp ce războiul se îndreaptă spre o nouă iarnă, există puține semne de progrese pe câmpul de luptă. Acest lucru îi determină pe unii oficiali aliați să înceapă să exploreze modalități prin care diplomația ar putea ieși din impas.
Deși incursiunea surpriză a Kievului în regiunea Kursk din Rusia a răsturnat percepția că războiul se stabilizase într-un impas care avantaja Moscova, există puține șanse imediate ca Kievul să disloce trupele ruse de pe tot teritoriul pe care îl ocupă. În acest context, unii aliați rămân nesiguri cu privire la scopul strategic pe termen lung al operațiunii. Moscova se luptă să avanseze pe teren, dar rachetele sale au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei, stârnind frici cu privire la modul în care țara va trece peste această iarnă.
Zelenski urmează să facă presiuni pentru aderarea la NATO și UE, intrarea în acorduri economice și de securitate și pentru o furnizare continuă de arme mai avansate, ca parte a "planului său de victorie", au declarat două dintre surse. Președintele Ucrainei urmează să îi prezinte planul președintelui SUA, Joe Biden, când se vor întâlni în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la sfârșitul acestei luni. De asemenea, el dorește să împărtășească planurile cu candidații la președinție, Kamala Harris și Donald Trump.
Orice negociere pentru a pune capăt războiului ar trebui să rezolve o enigmă-cheie: cum poate un acord să se asigure că Ucraina nu va fi vulnerabilă la un viitor atac rusesc, liniștindu-și în același timp aliații că nu vor fi târâți într-un conflict direct cu Kremlinul. Ultima dintre aceste preocupări este un motiv major pentru care mai mulți aliați au fost până acum precauți în a permite utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează în Rusia și posibilitatea ca Ucraina să devină parte a NATO în viitorul apropiat, calitate care vine cu garanția sa de securitate.
Orice discuții ar trebui, de asemenea, să depășească moștenirea amară a Acordurilor de la Minsk, care au fost convenite după anexarea peninsulei Crimeea de către Vladimir Putin în 2014. Pentru Kiev și susținătorii săi, acest acord, semnat cu șapte ani înainte de invazia la scară largă, indică pericolele inițierii de negocieri cu administrația rusă. Zelenski a avertizat că Putin va folosi din nou răgazul oferit de o eventuală încetare a focului pentru a se regrupa și, la un moment dat, a ataca din nou.
Un oficial european din domeniul apărării a declarat că guvernul său împărtășește îngrijorarea că, în urma oricărui acord, Putin ar profita de nesiguranța Occidentului pentru a se pregăti pentru un nou conflict. În plus, a precizat oficialul, ar fi dificil din punct de vedere politic pentru Zelenski să semneze orice acord care include cedări teritoriale, în timp ce obiectivul lui Putin de a subjuga Ucraina în întregime rămâne neschimbat. Ar avea sens ca Putin să aștepte cel puțin să vadă cine câștigă alegerile din SUA și care sunt politicile lor reale, a declarat oficialul.
Unii oficiali consideră că perioada dintre alegerile americane din noiembrie și inaugurarea prezidențială din ianuarie anul viitor poate oferi o fereastră de oportunitate în timpul căreia administrația Biden ar putea beneficia de mai multă libertate politică pentru a încheia un acord. Continuarea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina s-ar putea confrunta cu incertitudini odată cu schimbarea administrației în SUA și cu ascensiunea forțelor de extremă dreapta în Europa.
În cazul în care va câștiga alegerile, Trump a sugerat, de asemenea, că va încerca să ajungă la un acord în acel interval, fără a oferi detalii. JD Vance, propunerea sa de vicepreședinte, a declarat recent că planul fostului președinte ar putea include păstrarea de către Rusia a ceea ce a capturat și stabilirea unei zone demilitarizate de-a lungul liniilor de luptă actuale.
La finalul săptămânii trecute, cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru postul de televiziune ZDF că acesta este momentul pentru a discuta despre cum o ieșire cât mai rapidă din război. Scholz se numără printre cei care s-au opus trimiterii de rachete cu rază lungă în Ucraina.
Un înalt oficial american a declarat că se așteaptă ca planul lui Zelenski să fie mai degrabă maximalist și conceptual decât detaliat. Totuși, traiectoria pe care o va lua războiul în următoarele două luni va fi destul de semnificativă, a spus oficialul. Cazul de bază după care se lucrează este ca inaugurarea noului președinte american să treacă și războiul să continue în același ritm, dar șansele unor scenarii alternative nu sunt neglijabile, a adăugat oficialul.
Preocuparea imediată a aliaților este să ajute Ucraina să își restabilească o parte din capacitatea energetică înainte de iarnă și să respingă avansurile rusești în jurul orașului strategic Pokrovsk din regiunea Donețk. Cu toate acestea, discuțiile cu privire la strategia pe termen mediu alimentează, de asemenea, dezacorduri în cadrul unor guverne occidentale, au declarat oficialii.
Una dintre tabere este mai convinsă de amenințările lui Putin cu escaladarea dacă aliații permit Ucrainei să utilizeze armele pe care le furnizează în interiorul Rusiei și este mai probabil să favorizeze un efort pentru o rezoluție diplomatică. Alți aliați se opun unor negocieri în viitorul apropiat și vor să sporească furnizarea de arme către Ucraina. Această divergență cu privire la posibilele discuții indică o frustrare de lungă durată în rândul unor oficiali și al multor ucraineni cu privire la reticența aliaților de a-i oferi lui Zelenski mai multe arme pe care să le folosească împotriva forțelor ruse.
Însuși președintele ucrainean și-a criticat aliații pentru întârzierile în îndeplinirea angajamentelor asumate la începutul acestui an de a furniza Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană și pentru indecizia lor din prezent cu privire la ridicarea restricțiilor privind utilizarea rachetelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei. Moscova, în schimb, a reușit să își sporească producția de rachete și muniție de artilerie. De asemenea, primește sprijin militar de la țări precum Coreea de Nord și Iran, precum și tehnologii-cheie din China, necesare pentru fabricarea armelor.
Ucrainenii se opun ferm oricăror concesii teritoriale, 55% dintre respondenți respingând ideea într-un sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev în iulie. Cu toate acestea, numărul celor care se opun categoric renunțării la teritorii scade la 38% în cazul în care Kievului i se acordă aderarea la NATO și la Uniunea Europeană ca parte a acordului.