Ucraina negociază cu Rusia eliberarea prizonierilor străini. Mesajul lui Zelenski pentru eroii voluntari care au luptat pentru țara sa

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 17:47
2271 citiri
Ucraina negociază cu Rusia eliberarea prizonierilor străini. Mesajul lui Zelenski pentru eroii voluntari care au luptat pentru țara sa
Președintele Ucrainei le-a mulțumit voluntarilor străini FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri, 29 iunie, că țara sa poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care au sprijinit Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse.

Moscova deţine mii de prizonieri ucraineni şi combatanţi din multe ţări ale lumii care s-au oferit ca voluntari pentru a apăra Ucraina, a afirmat Zelenski în declaraţii făcute pentru canalul de televiziune american NBC, citate de agenţia de presă locală Ukrinform.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

După ce a mulţumit tuturor acestor ”eroi” pentru sprijinul acordat şi a confirmat că eliberarea lor este în curs de negociere, preşedintele ucrainean a subliniat că ”toţi înţeleg că războiul din Ucraina este astăzi aici, pe acest pământ, dar mâine ar putea avea loc în Europa, iar peste încă o zi s-ar putea întâmpla în SUA”.

În opinia sa, este ”este absolut corect să spunem că războiul din Ucraina este deja un război în Europa şi Statele Unite, dar geografic se întâmplă aici”.

Declaraţiile sale intervin în ziua în care apărarea cetăţeanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), din estul Ucrainei, pentru că a luptat ca mercenar în rândurile trupelor ucrainene, a anunţat că a a contestat sentinţa.

Pinner (48 de ani), împreună cu un alt britanic, Aiden Aislin, (28 de ani) şi marocanul Braguim Saadun au fost condamnaţi la moarte în 9 iunie, după ce au fost găsiţi vinovaţi că au luptat ca mercenari de partea forţelor ucrainene.

Cei doi britanici au fost capturaţi în cursul asediului oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov, în timp ce marocanul a fost luat prizonier cu o lună înainte.

Curtea Supremă din Rusia a amânat miercuri pentru 2 august audierea pentru analiza cererii Parchetului General rus de a declara drept ”organizaţie teroristă” batalionul ucrainean Azov, care a devenit celebru în toată lumea după ce a rezistat timp de aproape trei luni asediului trupelor ruse împotriva oraşului-port Mariupol, conform EFE.

La 17 mai, parchetul ceruse Curţii Supreme să recunoască batalionul Azov ca ”organizaţie teroristă”, Moscova calificându-l drept ”nazist”.

Batalionul Azov, creat în 2014 în oraşul Mariupol, a fost complet integrat în Garda Naţională a Ucrainei la sfârşitul anului respectiv.

El a fost fondat de membri ai extremei drepte pentru a lupta împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi şi-a câştigat faima după ce au alungat forţele ruse din Mariupol în iunie 2014.

Zelenski susține că a aflat planurile de război ale lui Putin: ”Le vom contracara”
Zelenski susține că a aflat planurile de război ale lui Putin: ”Le vom contracara”
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la „zonele...
Israelul incendiază relația cu Putin: Întorsătură majoră a Tel Aviv-ului contra Rusiei
Israelul incendiază relația cu Putin: Întorsătură majoră a Tel Aviv-ului contra Rusiei
Dacă de la începutul războiului lui Putin din Ucraina, mai multe țări s-au poziționat pe poziții neutre sau au fost de partea Rusiei, iată că acum se schimbă strategia geopolitică....
#razboi Rusia Ucraina, #negocieri Rusia Ucraina, #eliberare prizonieri, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #luptatori straini , #stiri Volodimir Zelenski