Pandora Papers: Oligarhii ruși, greu de pedepsit de Occident. Cum își ascund apropiații lui Putin miliardele în conturi din străinătate

Marti, 12 Aprilie 2022, ora 23:05
2929 citiri
Pandora Papers: Oligarhii ruși, greu de pedepsit de Occident. Cum își ascund apropiații lui Putin miliardele în conturi din străinătate
Suleiman Kerimov este unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Vladimir Putin FOTO BBC

Documente făcute publice în cadrul Pandora Papers Russia, o investigație de amploare desfășurată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dezvăluie cum oligarhii din cercul lui Vladimir Putin își ascund averea. Ancheta dezvăluie eșecurile sistemului bancar și obstacolele care împiedică sancțiunile occidentale.

Informațiile dezvăluie cum un artist elvețian de tatuaje a fost numit în mod fals drept proprietar al unei companii care a transferat peste 300 de milioane de dolari către firme legate de Suleiman Kerimov, oligarh apropiat de Vladimir Putin. Kerimov a apărut în februarie alături de alți miliardari alături de președintele Putin, în timp ce tancurile rusești au intrat în Ucraina. El a fost supus sancțiunilor americane din 2018 „pentru că a fost oficial al guvernului Federației Ruse”, fiind membru atât al camerei inferioare, cât și al camerei superioare ale parlamentului. A fost sancționat de guvernul Regatului Unit pe 15 martie, anul acesta, precum și de UE, care a declarat că este „un membru al cercului interior al oligarhilor” apropiați de Putin.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Studii privind Crima Financiară și Securitate la think tank-ul de apărare RUSI, a declarat că oligarhii pe care țările occidentale încearcă să-i sancționeze au multe companii-fantomă.

„Asta doar arată ce mare este provocarea de a aplica cu adevărat sancțiuni împotriva oligarhilor – dincolo de simpla confiscare a iahturilor și caselor lor din Belgravia”.

Tranzacții în valoare de 700 de milioane de dolari legate de Suleiman Kerimov și cei mai apropiați asociați ai săi de afaceri au fost raportate ca suspecte de bănci între 2010 și 2015.

Contabilul elvețian Alexander Studhalter s-a prezentat drept deținătorul proprietăților deținute de fapt de Kerimov. Acesta din urmă deținea în secret proprietăți de pe Riviera Franceză și din Londra, inclusiv cele mai scumpe proprietăți terasate vândute vreodată în Marea Britanie.

Kerimov s-a ridicat din origini umile ca economist din epoca sovietică pentru a deveni unul dintre cei mai bogați și mai bine conectați oligarhi ai Rusiei. Și-a făcut avere cumpărând active energetice și participații majore la băncile rusești după căderea Uniunii Sovietice. A făcut investiții de 21 de miliarde de dolari în gigantul energetic Gazprom și

în Sberbank, cea mai mare bancă de stat.

În noiembrie 2006, aproape că a murit din cauza rănilor suferite într-un accident în sudul Franței. A derapat de pe Promenade des Anglais din Nisa cu un Ferrari Enzo de 650.000 de dolari, care a izbucnit în flăcări. Kerimov și pasagera sa au fost scoși dintre fiare.

Investigația care îl vizează pe Kerimov dezvăluie eșecul sistemului bancar internațional de a identifica cine se afla în spatele tranzacțiilor de sute de milioane de dolari pe care băncile le-au identificat ca fiind suspecte.

Kerimov se numără printre cei peste 4.000 de ruși ale căror nume apar în datele obținute de ICIJ și examinate în cadrul Pandora Papers Russia.

Înregistrările corporative arată cum au fost folosiți proprietari falși cum băncile nu știau exact cine se afla în spatele tranzacțiilor mari în dolari americani.

Acest lucru pune la îndoială capacitatea guvernelor de a identifica și confisca bunurile celor pe care îi vizează în urma invaziei.

„Venim după câștigurile voastre dubioase”, a promis președintele american Joe Biden în discursul său anual privind Starea Uniunii. SUA au anunțat un program interguvernamental major de identificare a activelor oligarhilor. Dar asta nu va fi ușor, așa cum subliniază cazul Kerimov.

Experții spun că țările occidentale au mult de lucru pentru că, de ani de zile, au adoptat o abordare laxă în lupta împotriva banilor murdari și nu au reușit să tragă băncile la răspundere.

„Va trebui să se aducă mult din urmă dacă vor să continue acest lucru”, a declarat Julia Friedlander, fost consilier pentru sancțiuni al Departamentului de Trezorerie al SUA, acum în cadrul think tank-ului Atlantic Council.

Ancheta franceză

Un document secret al tribunalului francez – analizat de BBC - dezvăluie cum se presupune că oligarhul și-a ascuns averea în spatele unuia dintre cei mai apropiați asociați ai săi.

Kerimov a fost arestat în noiembrie 2017 în Franța, sub suspiciunea de spălare a veniturilor provenite din evaziune fiscală. Cazul împotriva lui se referea la achiziționarea unui șir de proprietăți de lux în Riviera Franceză între 2006 și 2010. Investigația s-a concentrat pe Villa Hier din Cap d'Antibes, o proprietate de lux folosită cândva ca locație de filmare pentru filmul din 1988 Dirty, Rotten Scoundrels. Aceasta fusese vândută unei companii elvețiene numită Swiru Holding AG în 2008 pentru 35 de milioane de euro, dar anchetatorii au descoperit că plăți ascunse care arătatu că au fost eludate impozitele pe prețul real de achiziție de 127 de milioane de euro.

A fost arestat și Alexander Studhalter, un contabil și om de afaceri elvețian. El a pretins că este proprietarul Swiru Holding și a patru vile, dar anchetatorii francezi credeau că acestea sunt cu adevărat deținute de oligarhul rus.

Ei credeau că Studhalter era un fals beneficiar, sau „om de paie", pentru Kerimov - dar cazurile penale împotriva ambilor au fost oprite, acuzațiile împotriva lor fiind anulate de o curte de apel franceză.

În 2020, Swiru Holding și-a acceptat implicarea în evaziune și a fost amendată cu 1,4 milioane de euro și obligată să plătească încă 10,3 milioane de euro.

La o audiere secretă din iunie 2018, judecătorii au prezentat probe care au concluzionat: „beneficiarul efectiv și exclusiv al vilelor este domnul Kerimov și familia sa”.

Dovezile au inclus înregistrări de la trei bănci - inclusiv documente aparent semnate Studhalter, Kerimov și nepotul său Nariman Gadzhiev - care afirmă că Kerimov și nepotul său erau adevărații proprietari ai Swiru Holding.

Studhalter spune că cele patru vile din Franța au fost acum vândute. Înregistrările oficiale din Franța arată că beneficiarul final al companiilor care le dețin este fiica lui Kerimov.

Proprietăți din Londra

Franța nu a fost singura țară în care Kerimov a folosit Swiru Holding pentru a efectua tranzacții financiare secrete.

Ancheta internațională arată că, în timp ce cumpăra proprietăți în sudul Franței - construia un alt imperiu secret la Londra.

One Cornwall Terrace este un conac de lux cu patru etaje aflat la capătul unui șir de case terasate cu vedere la Regent's Park din Londra. Casa este conectată la o jumătate de acru de teren amenajat, cu o scară dublă mare care duce la o curte impunătoare.

Casa a ajuns în presă în 2013, când vânzarea sa pentru 80 de milioane de lire sterline a făcut din aceasta una dintre cele mai scumpe proprietăți terasate vândute vreodată în Marea Britanie.

În octombrie anul trecut, documentele din scurgerea financiară Pandora Papers au dezvăluit că este una dintre cele două proprietăți adiacente achiziționate de familia conducătoare a Qatarului.

Dar documentele arată că a fost cumpărată cu 21 de milioane de lire sterline în 2005 de o companie offshore deținută de Swiru Holding, aceeași companie despre care documentele bancare din Franța arată că era deținută de Kerimov.

După lansarea cu succes a companiei lui Kerimov, Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, la bursa din Londra în 2007, One Cornwall Terrace a beneficiat de o restaurare fastuoasă. Lucrarea desfășurată între 2008 și 2013 a fost o comoară pentru arhitecții, designerii de interior și grădinarii peisagistici din Londra.

Renovarea a costat 30 de milioane de lire sterline și a inclus adăugarea unei „piscine ultramoderne și spa la subsol”, în timp ce renovarea grădinii a fost „inspirată de Piazza dell'Anfiteatro din Lucca, Italia", au explicat arhitecții.

Dar, în timp ce s-au făcut referiri la „un client rus privat”, faptul că Kerimov deținea de fapt proprietatea a fost ascuns în spatele unei secretomanii, alimentate de companii offshore.

Bani transferați

Activitățile financiare ale companiei deținute în secret de Kerimov nu s-au limitat la piața imobiliară.

Documentele din Pandora Papers prezintă Swiru Holding în centrul unei rețele de companii implicate în transferuri de sute de milioane de dolari legate de oligarh.

Într-un caz, înregistrările corporative dezvăluie că un acționar nominalizat - cineva care deține acțiuni în beneficiul unei alte persoane - a fost numit în mod fals drept proprietarul adevărat al unei companii implicate în transferuri de bani de peste 300 de milioane de dolari.

Renato Coppo este un artist tatuator în pitorescul oraș elvețian Lucerna, cu o dragoste pentru „arta asiatică” și „mulți ani de experiență profesională în domeniul tatuajului”. Atelierul său se află în același oraș cu birourile contabilului și omului de afaceri Alexander Studhalter.

Potrivit documentelor din 2016 - unul semnat de Studhalter - Coppo era și proprietarul Fletcher Ventures, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, dar administrată în Elveția de Swiru Holding.

Compania artistului tatuator Fletcher Ventures a fost implicată în tranzacții uriașe. În 2013, compania a transferat 100 de milioane de dolari unei firme numite LT Trading Ltd.

A fost una dintre numeroasele tranzacții ale Fletcher Ventures care au declanșat alarma la banca americană BNY Mellon. Banca a depus un raport de activitate suspectă la Trezoreria SUA, care a urmărit Fletcher Ventures până în Elveția. Renato Coppo nu a fost identificat, iar banca nu a putut identifica exact unde se îndreptau banii.

Când a fost abordat anul trecut despre Fletcher Ventures și tranzacțiile de mai multe milioane de dolari ale companiei sale, Coppo a refuzat să răspundă la întrebări și a trimis jurnaliştii care lucrau cu BBC și ICIJ către Studhalter.

În ciuda semnării unui document care spunea că Coppo este proprietarul, Studhalter a spus că l-a semnat din greșeală și a produs alte înregistrări care afirmă că el, nu Coppo, este adevăratul proprietar al Fletcher Ventures.

Evoluțiile recente

Pe 8 aprilie, UE a impus sancțiuni fiului lui Kerimov, Said Kerimov, care a demisionat din consiliul de administrație al Polyus Gold. Dezvăluirea că fiica lui deține acum vile franceze ar putea face ca proprietățile să fie ținta sancțiunilor în Franța.

Și într-o declarație de săptămâna trecută, procurorul francez de la Nisa responsabil de cazurile pentru care au fost inculpați oficial Kerimov și Studhalter, a atras atenția „că procedura rămâne în derulare”. Cu alte cuvinte, este încă un caz deschis.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #oligarhi Rusia, #pandora papers, #companii fantoma, #oligarhi rusi , #stiri externe