Parlamentul bulgar a aprobat trimiterea de armament în Ucraina. Rezoluția controversată, votată și de o formaţiune pro-rusă

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 17:05
1970 citiri
Parlamentul bulgar a aprobat trimiterea de armament în Ucraina. Rezoluția controversată, votată și de o formaţiune pro-rusă
Dezbaterea privind ajutorul militar a provocat diviziuni în fosta coaliţie de guvernare bulgară FOTO Pixabay

Bulgaria se va alătura ţărilor care trimit ajutor militar Ucrainei pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse, potrivit unei rezoluții adoptate joi, 3 noiembrie, de Parlamentul de la Sofia, relatează agenţia EFE.

Dezbaterea privind ajutorul militar a provocat diviziuni în fosta coaliţie de guvernare bulgară, iar decizia Parlamentului riscă să îngreuneze formarea noului executiv, în urma alegerilor anticipate din 2 octombrie.

Rezoluţia adoptată sprijină trimiterea de ajutor militar în cadrul ”eforturilor comunităţii internaţionale de a ajuta victimele agresiunii”, dar pune drept condiţie să nu fie slăbite capacităţile militare ale Bulgariei.

Un număr de 175 de deputaţi din partidele care se descriu drept pro-europene şi o mică formaţiune pro-rusă au susţinut rezoluţia, respinsă de Partidul Socialist şi de formaţiunea naţionalistă Vazrazhdane (Renaşterea).

Textul prevede că în termen de o lună guvernul va prezenta parlamentului o propunere concretă asupra tipurilor de armament ce ar putea fi oferite Ucrainei, dar în acelaşi timp să se negocieze cu Uniunea Europeană şi NATO înlocuirea vechilor echipamente militare sovietice cu sisteme moderne.

Bulgaria dispune de un mare arsenal de muniţii de fabricaţie sovietică ce pot fi folosite de armata ucraineană.

#razboi Rusia Ucraina, #Bulgaria, #armament ucraina, #Parlament bulgar, #rezolutie , #Bulgaria