Planul care oprește Rusia din războiul fără sfârșit cu Ucraina. De ce cheia păcii se află în Coreea?

Luni, 12 Iunie 2023, ora 05:04
56818 citiri
Planul care oprește Rusia din războiul fără sfârșit cu Ucraina. De ce cheia păcii se află în Coreea?
Războiul dintre Rusia și Ucraina pare unul fără sfârșit FOTO: Foreign Affairs

Invazia provocată de Putin în Ucraina în februarie 2022 a aruncat lumea într-o multitudine de crize, iar după 15 luni se poate trage concluzia că războiul pare unul fără sfârșit. Acum, un expert susține că este momentul ca Statele Unite și aliații săi să întocmească un plan privind terminarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Acesta implică o diplomație laborioasă care să aducă toate părțile la masa negocierilor de pace, iar cheia s-ar putea găsi în Coreea, acolo unde s-a încheiat un acord de încetare a ostilităților în 1953, după 575 de întâlniri!

Cincisprezece luni de luptă au arătat clar că niciuna dintre părți nu are capacitatea – chiar și cu ajutorul extern – de a obține o victorie militară decisivă asupra celeilalte, se arată în analiza analistului american Samuel Charap de la RAND Corporation, publicată în Foreign Affairs.

Indiferent de cât teritoriu pot elibera forțele ucrainene, Rusia își va menține capacitatea de a reprezenta o amenințare permanentă pentru Ucraina. Armata ucraineană va avea, de asemenea, capacitatea de a menține în pericol orice zonă a țării ocupată de forțele ruse și de a impune costuri asupra țintelor militare și civile din Rusia însăși.

Elitele ruse vorbesc din spatele ușilor închise, contrar lui Putin: Obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic

Acești factori ar putea duce la un conflict devastator, de ani de zile, care nu produce un rezultat definitiv. Statele Unite și aliații săi se confruntă astfel cu o alegere cu privire la strategia lor viitoare. Ei ar putea începe să încerce să orienteze războiul spre un final negociat în lunile următoare.

Prin urmare, o strategie eficientă pentru ceea ce a devenit cea mai importantă criză internațională din cel puțin o generație necesită ca Statele Unite și aliații săi să își schimbe atenția și să înceapă să faciliteze un final de joc.

În general, războaiele interstatale nu se termină în general atunci când forțele unei părți sunt împinse dincolo de un anumit punct de pe hartă. Cu alte cuvinte, cucerirea teritorială – sau recucerirea – nu este în sine o formă de încheiere a războiului. Același lucru se va întâmpla probabil și în Ucraina: chiar dacă Kievul ar avea succes peste toate așteptările și ar forța trupele ruse să se retragă peste granița internațională, Moscova nu ar înceta neapărat lupta.

China se pregătește pentru Rusia fără Putin: Mutarea neașteptată a lui Xi Jinping

După peste un an de lupte, direcția probabilă a acestui război se concentrează. Locația primei linii este o piesă importantă a acestui puzzle, dar este departe de cea mai importantă. În schimb, aspectele cheie ale acestui conflict sunt duble: amenințarea persistentă pe care ambele părți se vor prezenta reciproc și disputa nesoluționată asupra zonelor Ucrainei pe care Rusia a pretins că le-a anexat. Este posibil ca acestea să rămână fixe pentru mulți ani de acum înainte.

Concluzia este că nici Ucraina, nici Rusia nu vor stabili, probabil, controlul asupra a ceea ce ei consideră propriul lor teritoriu. Cu alte cuvinte, războiul se va încheia fără o soluționare a disputei teritoriale.

Diplomația trebuie să facă primii pași

Un studiu al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, folosind date din 1946 până în 2021 compilate de Universitatea Uppsala, a constatat că 26% din războaiele interstatale se termină în mai puțin de o lună și alte 25% în decurs de un an. Dar studiul a mai constatat că „atunci când războaiele interstatale durează mai mult de un an, se extind în medie la peste un deceniu”.

Un armistițiu – în esență un acord de încetare a focului durabil, care nu reduce diviziunile politice – ar pune capăt războiului fierbinte dintre Rusia și Ucraina, dar nu și conflictul lor mai larg. Cazul arhetipic este armistițiul coreean din 1953, care s-a ocupat exclusiv de mecanica menținerii unui încetare a focului și a lăsat deoparte toate problemele politice.

Spre deosebire de cazul coreean, Statele Unite și aliații săi nu luptă în Ucraina. Deciziile de la Kiev și Moscova vor fi în cele din urmă mult mai determinante decât cele luate la Berlin, Bruxelles sau Washington. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, guvernele occidentale nu ar putea dicta termeni Ucrainei sau Rusiei.

Renunță Putin la Crimeea? Verdictul neașteptat dat de ofițeri americani și experți militari

Folosind date din conflictele dintre 1946 și 1997, politologul Virginia Page Fortuna a arătat că acordurile puternice care prevăd zone demilitarizate, garanții de la terți, menținerea păcii sau comisii mixte pentru soluționarea disputelor și care conțin un limbaj specific au produs o pace mai durabilă.

Deși un armistițiu pentru a pune capăt acestui război ar fi un acord bilateral, Statele Unite și aliații săi pot și ar trebui să asiste Ucraina în strategia sa de negociere.

Începerea pregătirilor acum are sens și pentru că diplomația conflictuală nu va da rezultate peste noapte. Într-adevăr, va dura săptămâni sau poate luni pentru a pune aliații și Ucraina pe aceeași pagină cu privire la o strategie de negociere – și chiar mai mult pentru a ajunge la un acord cu Rusia când vor începe discuțiile.

În cazul armistițiului coreean, au fost necesare 575 de întâlniri pe parcursul a doi ani pentru a finaliza cele aproape 40 de pagini ale acordului. Cu alte cuvinte, chiar dacă s-ar înființa mâine o platformă de negocieri, ar trece luni până când armele or să tacă. Exemplul acordului dintre cele două Corei din 1953 trebuie să fie cheia păcii din Ucraina.

Eveniment Quarterly Report

Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Kremlinul a confirmat marţi, 5 decembrie, că preşedintele Vladimir Putin va vizita miercuri Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, iar în ziua următoare îl va primi pe preşedintele...
Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit
Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit
La o conferință la nivel înalt din domeniul Apărării desfășurată la Berlin, Sönke Neitzel, un profesor proeminent de istorie militară de la Universitatea Potsdam dă un avertisment dur...
#razboi Rusia Ucraina, #razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #acord pace Rusia Ucraina, #diplomatie SUA, #acord Coreea Sud Coreea Nord , #Razboi Ucraina