Putin, criticat de premierul Indiei, la Moscova: ”Această durere este terifiantă” FOTO

Marti, 09 Iulie 2024, ora 16:58
3012 citiri
Putin, criticat de premierul Indiei, la Moscova: ”Această durere este terifiantă” FOTO
Narendra Modi și Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Narendra Modi, premierul Indiei aflat la Moscova, i-a spus marţi, 9 iulie, liderului rus Vladimir Putin că moartea copiilor nevinovaţi este dureroasă şi terifiantă, acest comentariu venind la o zi după un atac letal asupra unui spital pentru copii din Kiev, pentru care Ucraina dă vina pe Rusia, relatează Reuters.

Observaţia punctuală a liderului indian, aflat în vizită oficială, este o mustrare implicită la adresa lui Putin, care, cu câteva momente mai devreme, îl întâmpinase la Kremlin pe oaspetele său cu o declaraţie plină de căldură despre importanţa legăturilor strategice dintre cele două ţări.

Ucraina afirmă că a recuperat fragmente ale unei rachete de croazieră ruseşti Kh-101 la spitalul de copii, care a fost lovit luni, 8 iulie, în timpul unui val de atacuri ruseşti ce au ucis cel puţin 41 de ucraineni în întreaga ţară.

La rândul său, Rusia susţine, fără a furniza dovezi, că a fost un sistem antirachetă ucrainean cel care a lovit spitalul.

"Fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate este îndurerată atunci când există pierderi de vieţi", a declarat premierul indian Narendra Modi. "Dar atunci când copii nevinovaţi sunt ucişi, inima sângerează şi această durere este foarte terifiantă", i-a spus Modi gazdei sale de la Kremlin.

Nu este prima dată când Modi pare să critice Rusia cu privire la acţiunile sale din Ucraina. În septembrie 2022, el i-a spus lui Putin că "era de astăzi nu este o eră a războiului", iar Putin a declarat la acel moment că înţelege preocupările lui Modi.

Cu toate acestea, India nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina şi a profitat de ocazie pentru a cumpăra cantităţi record de petrol rusesc la preţ redus, după ce sancţiunile au decimat comerţul Moscovei cu Occidentul.

PARTENERIAT SPECIAL

Pentru Rusia, India a devenit un partener din ce în ce mai important, atât din punct de vedere economic, cât şi diplomatic, deoarece Moscova încearcă să demonstreze că încercările Occidentului de a o izola au eşuat.

Putin, vorbind marţi, 9 iulie, înaintea lui Modi, a declarat că cele două ţări se bucură de un "parteneriat strategic deosebit de privilegiat" şi i-a mulţumit pentru eforturile sale de a găsi o soluţie paşnică la război.

"Vă mulţumesc pentru atenţia pe care o acordaţi celor mai acute probleme, inclusiv pentru încercarea de a găsi modalităţi de a rezolva criza ucraineană, în primul rând prin mijloace paşnice, desigur", a spus el.

Modi i-a răspuns: "Ca prieten, am spus întotdeauna că pacea este necesară pentru generaţiile noastre viitoare. Soluţiile nu sunt posibile pe câmpul de luptă. În mijlocul armelor, gloanţelor şi bombelor, discuţiile de pace nu pot avea succes. Trebuie să găsim calea spre pace doar prin discuţii".

Momentul incidentului din spitalul ucrainean a fost stânjenitor pentru Modi, care şi-a început luni vizita de două zile în Rusia. În timp ce Modi împărtăşea pe X o fotografie în care îl îmbrăţişa pe Putin, care l-a primit mai întâi într-o întâlnire informală la reşedinţa sa de la Novo-Ogariovo, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este o "dezamăgire uriaşă şi o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să vadă liderul celei mai mari democraţii din lume îmbrăţişându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi".

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că a transmis Indiei îngrijorarea Washingtonului cu privire la relaţia sa cu Rusia. Separat, preşedintele Joe Biden a numit ultimele atacuri asupra Ucrainei "o reamintire oribilă a brutalităţii Rusiei".

Rusia a declarat că a lovit ţinte militare, iar Kremlinul a repetat insistent că Rusia nu vizează civili.

Zeci de mii de ucraineni au rămas fără curent la Sumî, în urma unui atac masiv rusesc
Zeci de mii de ucraineni au rămas fără curent la Sumî, în urma unui atac masiv rusesc
Un atac aerian rusesc care a avut loc în marți noapte a avariat o instalaţie energetică în regiunea Sumî din nordul Ucrainei, întrerupând alimentarea cu energie electrică pentru 50.400 de...
Încă un sistem Patriot donat de Germania a ajuns în Ucraina. Zelenski: „Vom putea să facem mai multe pe cer” VIDEO
Încă un sistem Patriot donat de Germania a ajuns în Ucraina. Zelenski: „Vom putea să facem mai multe pe cer” VIDEO
Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot donat de Germania, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski duminică seara, 21 iulie, transmite dpa. Zelenski spune...
#razboi Rusia Ucraina, #Narendra Modi, #intalnire Putin, #copii ucisi Ucraina, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina
  1. Kamala Harris, bătaia de joc a propagandei ruse. "Vor să aleagă o babă pentru președinte. Mai rău decât o maimuță cu o grenadă"
  2. Kievul cere dialog direct cu Beijingul pentru un plan de pace. Ce vrea șeful diplomației ucrainene să evite în discuțiile cu omologul său
  3. Șansele Kamalei Harris de a deveni prima femeie președinte din istoria SUA. Ce spun casele de pariuri
  4. Directoarea Secret Service a demisionat după ce agenția a fost dur criticată pentru eșecul împiedicării tentativei de asasinat asupra lui Trump
  5. Directorul casei de cultură din Pitești, acuzat de viol asupra unei minore. Ce rol a avut soția bărbatului în descoperirea infracțiunii
  6. Impact mortal în Mureș, pe Drumul Național 15. Două persoane și-au pierdut viața după ce un camion și o mașină au intrat în coliziune frontală
  7. Erupția vulcanului Etna a închis aeroportul din Catania, toate zborurile fiind anulate. Recomandări ale MAE
  8. Alimente expirate și camere cu mucegai într-un hotel de tratament din Eforie Nord. ANPC a oprit temporar funcționarea
  9. Luptătorii SAS au intervenit la Brașov pentru a ridica un bărbat care-și amenința familia. Ce s-a întâmplat VIDEO
  10. Analiză: Retragerea lui Biden, consecințe pentru R. Moldova