Președinta Ungariei cere retragerea trupelor lui Putin din Ucraina: ”Planul de pace nu trebuie să implice o victorie a Rusiei”

Joi, 30 Martie 2023, ora 18:28
3401 citiri
Președinta Ungariei cere retragerea trupelor lui Putin din Ucraina: ”Planul de pace nu trebuie să implice o victorie a Rusiei”
Președinta Ungariei, Katalin Novak FOTO Facebook

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a declarat că susține un plan de pace pentru Ucraina care să nu implice o victorie a Rusiei, relatează cotidianul ucrainean European Pravda, citând hvg.hu.

Novak a vorbit despre situația din Ucraina în timpul unei vizite la Ankara, într-o conferință de presă cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan.

”Avem nevoie de un plan de pace care să nu implice o victorie a Rusiei, dar care, în același timp, să prevadă obiective corecte și realiste”, a declarat președinta Ungariei. Ea a adăugat că Rusia trebuie să își retragă trupele din Ucraina și i-a mulțumit președintelui turc pentru rolul său de mediator între cele două țări.

”Scopul final este pacea, care necesită o voință comună, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni escaladarea războiului. Trebuie să ne calmăm, nu să creștem tensiunile, iar părțile beligerante trebuie să se așeze la masa negocierilor și avem nevoie de un plan de pace”, a adăugat Novak, potrivit G4Media.

Poziția președintei Ungariei este mai fermă decât a altor oficiali de la Budapesta. Recent, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjarto, a cerut discuții între SUA și Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina. La rândul său, premierul Viktor Orban a transmis că țara sa nu intenționează să întrerupă relațiile economice cu Rusia și a sfătuit întreaga lume occidentală ”să facă același lucru”.

#razboi Rusia Ucraina, #plan pace Ucraina, #katalin novak, #presedinte Ungaria, #retragere trupe ruse , #Stiri Katalin Novak