Zelenski și-a mai găsit un aliat puternic în UE. Liderul european, proaspăt ales, susține un ajutor ”nelimitat” pentru Ucraina

Joi, 02 Februarie 2023, ora 20:30
2862 citiri
Zelenski și-a mai găsit un aliat puternic în UE. Liderul european, proaspăt ales, susține un ajutor ”nelimitat” pentru Ucraina
Petr Pavel a condus Comitetul militar al NATO între 2015 şi 2018 FOTO Twitter

Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat joi, 2 februarie, într-un interviu acordat France Presse, că nu ar trebui să existe ”nicio limită” pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, care se confruntă de aproape un an cu o invazie pe scară largă din partea Rusiei, şi a îndemnat aliaţii să dea dovadă de mai mult curaj.

Pavel, care a condus Comitetul militar al NATO între 2015 şi 2018, a câştigat alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi urmează să depună jurământul la 9 martie.

În acest interviu, Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, a declarat că Occidentul trebuie să furnizeze Ucrainei, care luptă împotriva unei invazii ruse, toate tipurile de arme, cu excepţia celor nucleare.

”În privinţa armelor convenţionale, chiar nu văd niciun motiv pentru a se stabili limite”, a spus el.

Ucraina nu poate să lupte cu un adversar atât de dur fără blindate, fără drone, artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune şi, probabil, nici fără avioane supersonice”, consideră generalul ceh în rezervă.

Aliaţii occidentali, între care Cehia, au furnizat Ucrainei un ajutor militar substanţial de la declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

În opinia sa, ar fi nevoie de mai mult curaj, întrucât ”unele ţări au o poziţie puţin rezervată” cu privire la livrările de arme moderne.

”Dacă vrem să adoptăm o poziţie unică, care să ne dea cele mai mari şanse de succes, ar trebui să acţionăm în mod unitar cu privire la aceste probleme”, a afirmat Petr Pavel, în consonanţă cu propunerea Poloniei de a trimite avioane de luptă F-16 Ucrainei dacă această iniţiativă ar fi susţinută de NATO în ansamblul său.

”Ar trebui să furnizăm Ucrainei toate mijloacele necesare pentru a o ajuta să respingă armata rusă în afara teritoriului său prin forţe proprii”, a spus preşedintele ales al Cehiei, care, la o zi după scrutin, l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a-l asigura de sprijinul ţării sale.

El a spus că intenţionează să efectueze o vizită în Ucraina în primăvară, împreună cu preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova.

Cehia, membră a UE şi NATO cu 10,5 milioane de locuitori, a furnizat până în prezent Ucrainei un ajutor militar în valoare de 217 milioane de dolari, a comunicat joi Ministerul ceh al Apărării.

Pavel susţine, de asemenea, candidatura Ucrainei la aderarea la UE şi NATO odată ce războiul se va termina.

”Dacă percepem NATO şi UE ca pe o zonă de stabilitate, cooperare, de bune relaţii, atunci ar trebui să permitem unei alte ţări mari europene să ni se alăture”, a declarat Pavel.

”Nu numai că merită să ni se alăture, dar şi noi vom beneficia, la fel ca Rusia, atunci când va putea restabili relaţii normale cu Occidentul”, consideră el, apreciind că aderarea Ucrainei la NATO este ”doar o problemă de voinţă politică”.

”Referitor la acordul asupra valorilor, intereselor strategice pe termen lung, interoperabilităţii tehnologice între NATO şi armata ucraineană, cred că Ucraina a îndeplinit deja condiţiile”, potrivit lui.

Războiul trebuie să se încheie cu retragerea Rusiei, discuţii de pace, reconstrucţia Ucrainei şi anchetarea crimelor de război, afirmă el.

”Va trebui să aducem aici Rusia nu doar continuând să sprijinim Ucraina, ci şi prin aplicarea foarte strictă a sancţiunilor împotriva Rusiei”, subliniază preşedintele ales ceh.

”Este singura cale de a face Rusia să înţeleagă că a acţionat împotriva normelor şi că, în lumea civilizată a secolului XXI, chiar şi o ţară mare ca Rusia nu poate să ignore normele comunităţii mondiale”, susţine noul preşedinte al Cehiei.

#razboi Rusia Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #avioane lupta, #Petr Pavel, #presedinte Cehia , #Razboi Ucraina