Spionii ruși, alungați în masă din Europa. Ce efecte ar putea avea expulzările recente din ambasadele Rusiei

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 14:23
7900 citiri
Spionii ruși, alungați în masă din Europa. Ce efecte ar putea avea expulzările recente din ambasadele Rusiei
Austria a expulzat pe 7 aprilie patru diplomați ai Ambasadei Rusiei de la Viena

Invadarea Ucrainei a provocat consecințe dure pentru Rusia: armata sa a fost lovită semnificativ și economia afectată profund din cauza sancțiunilor occidentale. Acum și spionii Rusiei sunt vizați.

Pe 7 aprilie, Austria, mulți ani un centru pentru spionajul rusesc, a devenit cea mai recentă țară care a expulzat oficiali suspectați că sunt ofițeri de informații. În total, numărul oficialilor ruși expulzați din America și Europa de la începutul războiului se ridică la peste 400. Expulzările în masă, cele mai mari din istorie, vor avea probabil efecte de durată asupra serviciilor de informații ale lui Vladimir Putin și asupra capacității lor de spionaj și subminare în Europa.

Deși America și Bulgaria au dat afară fiecare mai mult de zece oficiali ruși în prima săptămână de război, cea mai recentă rundă de expulzări a început cu Slovacia și Bulgaria la mijlocul lunii martie, urmate de Polonia și statele baltice pe 23 martie și apoi o cavalcadă de altele, inclusiv 75 din Franța și Germania pe 4 aprilie. Pe 5 aprilie, nouă țări și Uniunea Europeană au trimis acasă peste 150. Majoritatea sunt presupuși spioni, deși nu toți — Lituania îl alungă chiar pe ambasadorul Rusiei. Alte țări pregătesc noi expulzări.

Expulzarea unor presupuși spioni la această scară este fără precedent. Este mai mult decât dublu față de numărul din în 2018, când 28 de țări occidentale au expulzat 153 de spioni suspectați ca răspuns la tentativa de asasinare de către Rusia a lui Serghei Skripal, un fost ofițer de informații rus care spionase pentru Marea Britanie, la Salisbury, Anglia. Cele mai recente expulzări sunt „remarcabile” și „așteptate de mult”, spune Marc Polymeropoulos, care a condus operațiunile CIA în Europa și Eurasia până în 2019. „Europa a fost locul lor de joacă istoric, iar personalul lor diplomatic este mereu foarte mare în multe dintre aceste locuri”. Polymeropoulos spune că a fost mereu de părere că "Europa este un câmp de luptă cheie cu rușii”, potrivit The Economist.

Scopul imediat al expulzărilor este pedepsirea Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Oficialii FSB, serviciul de securitate al Rusiei și GRU, spionajul militar care l-a vizat pe Skripal, au jucat un rol-cheie în planificarea și defsășurarea războiului. În plus, expulzările au rolul de a îngreuna activitatea de bază a serviciilor rusești: furtul secretelor.

Prezența serviciilor secrete rusești în unele țări europene a crescut atât de mult încât devenise greu pentru serviciile locale de securitate să-i urmărească atât pe cei suspectațio de spionaj, cât și pe agenții dovediți. Anul trecut, un șef german de informații a spus că spionajul rusesc era la același nivel ca în timpul Războiului Rece. Înainte de cele mai recente expulzări, se estimează că existau aproape 1.000 de ofițeri de informații ruși nedeclarați în ambasade și consulate europene.

Dar spionajul nu este singura preocupare. Dezrădăcinarea ofițerilor de informații ajută, de asemenea, la izolarea Europei de sabotajul și subversia rusești. Într-un fel, rădăcinile ultimelor expulzări se întind până acum un an. În aprilie 2021, Cehia a acuzat GRU că a bombardat un depozit de arme din țară. A expulzat 81 de diplomați ruși, SUA alți zece și alte țări europene 14.

Acel episod, și altele asemănătoare, au determinat un audit amplu NATO al stațiilor serviciilor secrete rusești din ambasadele occidentale și activitățile acestora. Auditul a constatat că ambasadele țării erau pline cu un număr mare de ofițeri de informații nedeclarați din cele trei servicii ale sale: GRU, FSB și SVR, agenția de informații externe a Rusiei, care constituie cea mai mare parte a spionilor din misiunile diplomatice din străinătate. În octombrie anul trecut, NATO a expulzat opt ​​presupuși spioni din misiunea sa de la Bruxelles, ceea ce a determinat Rusia să închidă biroul și să scoată NATO din Moscova, ca măsură de retorsiune.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Scopul înlăturării oficialilor ruși din Europa nu este doar să îi împiedice să facă lucruri nedorite. Este, de asemenea, să îi împiedice să-i ajute și să-i sprijine pe alții. Ofițerii GRU care l-au otrăvit pe Skripal, spre exemplu, nu pretindeau că sunt diplomați la Londra. Aceștia au fost trimiși de la Moscova sub ceea ce este cunoscut ca acoperire neoficială. Asasinii lui Skripal s-au prefăcut că sunt turiști care vizitează catedrala din Salisbury. Totuși, o astfel de acțiune sub acoperire se bazează adesea pe sprijinul ambasadelor locale, cum ar fi folosirea genților diplomatice pentru a transporta materiale ilicite peste granițe.

Îngreunarea acestui tip de lucruri este rațională, dar are un cost, deoarece Rusia răspunde la fel. După expulzările provocate de cazul Skripal, Rusia a dat afară 189 de oficiali occidentali. Un rezultat este că diplomații de bună-credință – care sunt invariabil parte a exodului – au mai puține șanse de a vorbi cu rușii obișnuiți, într-un moment în care propaganda de stat devine din ce în ce mai agresivă. Acesta este motivul pentru care ministerele de Externe sunt adesea mai puțin dornice de expulzări decât oficialii ddin domeniul securității.

Numărul de spioni occidentali din Moscova este, de asemenea, afectat. Pe teritoriul lor, serviciile de securitate ruse au la dispoziție mai multe resurse și puteri pentru a urmări ofițerii de informații occidentali cu sediul în ambasadele din Moscova decât invers — un ofițer GRU se poate deplasa și se poate întâlni mai ușor în Berlin decât un ofițer CIA din capitala Rusiei.

Nici expulzarea nu este o soluție permanentă. Rusia tinde să trimită înapoi noi spioni pentru a-i înlocui pe cei plecați, iar agențiiile occidentale de contraspionaj trebuie să stabilească, de la zero, care prim-secretar este noul agent. Unii oficiali occidentali spun că scopul lor este să se asigure că ambasadele rusești din Europa nu sunt mai mari decât echivalentele lor occidentale de la Moscova – un principiu pe care Cehia a insistat să-l susțină anul trecut. Acest lucru necesită refuzul constant de vize pentru noii sosiți și schimbul diligent de informații între aliați, astfel încât un ofițer dat afară dintr-o țară să nu poată fi trimis în alta.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #spioni rusi, #spioni rusi expulzati , #Razboi Ucraina