Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce primește Rusia în schimbul banilor pompați în extrema dreaptă europeană

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 03:05
11213 citiri
Ce primește Rusia în schimbul banilor pompați în extrema dreaptă europeană
Putin îi recompensează pe cei care se aliniază la ideologia ultraconservatoare rusească

Faptul că Rusia servește drept un bancomat de încredere pentru forțele politice de extremă dreaptă ale Europei a fost mult timp un secret deschis.

În 2014, de exemplu, mass-media franceză a raportat că partidul de extremă dreaptă al țării, Frontul Național, și-a finanțat campania electorală cu împrumuturi în valoare de 11 milioane de euro de la băncile rusești. Partidul, care de atunci și-a schimbat denumirea în Adunarea Națională, al candidatului la președinție Marine Le Pen, s-a luptat să strângă fonduri, băncile franceze refuzând să-i împrumute bani din cauza trecutului său rasist și antisemit.

Doi ani mai târziu, jurnaliştii din Italia au afirmat că partidul de extremă-dreapta Liga al ministrului de Interne de atunci, Matteo Salvini, a încheiat un acord petrolier cu Rusia, prin care profiturile ar fi deturnate către Liga pentru a-şi finanţa campania electorală pentru Parlamentul European din 2019. Ulterior, Buzzfeed a raportat că a obținut o înregistrare audio a unei întâlniri la care a fost negociat acordul, la care a participat un colaborator apropiat al lui Salvini, deși nu există nicio dovadă că înțelegerea a fost executată vreodată și Salvini a respins acuzațiile drept „fantezii”. Cazul este anchetat de procurorii din Milano.

În Austria, entuziasmul pentru banii ruși a fost de așa natură încât a doborât coaliția de guvernământ. Într-o operațiune din 2019, care a devenit cunoscută drept „Afacerile Ibiza”, Heinz-Christian Strache, cancelarul adjunct al Austriei de atunci și liderul Partidului Libertății de extremă dreapta, a fost filmat încercând să accepte mită de la un fals oligarh rus, în timpul vacanței în Ibiza.

Ce a primit Rusia în schimbul acestei generozități financiare? Sprijin politic în momentele-cheie. În 2017, europarlamentarii francezi de extremă dreapta au susținut anexarea Crimeii , în timp ce, anul următor, Salvini a spus că guvernul italian își va exercita dreptul de veto privind sancțiunile UE împotriva Rusiei. Chiar luna trecută, revista NewsLines a detaliat legăturile extinse dintre extrema-dreapta europeană și Moscova: operatorii de la Kremlin ar fi redactat puncte de discuție proruse și amendamente pe care aliații lor de extremă-dreapta să le propună în Parlamentul European.

Dar nu este vorba doar despre bani. Conservatorii europeni – nu numai partidele politice, ci și organizațiile – împărtășesc o aliniere ideologică cu gândirea ultraconservatoare predominantă la Kremlin.

Spre exemplu, platforma online din Madrid pentru militanții conservatori, CitizenGO. Platforma, care este cunoscută pentru „coordonarea petițiilor electronice la scară largă, inclusiv împotriva drepturilor transsexualilor și a avortului”, a fost forțată recent să nege că a primit vreodată finanțare de la oligarhii ruși. Cu toate acestea, Rețeaua de Intoleranță a Wikileaks a publicat anul trecut un set de date care include o scrisoare de strângere de fonduri din 2013 trimisă de CitizenGO oligarhului pro-Putin Konstantin Malofeev – care are legături strânse cu membrul consiliului CitizenGO, Alexei Komov – și un aparent acord de finanțare ulterior între cele două părți, potrivit Open Democracy.

În altă parte, Grégor Puppinck de la Centrul European pentru Drept și Justiție (ECLJ) a făcut parte dintr-o delegație a La Manif Pour Tous – o organizație de campanie franceză care se opune dreptului cuplurilor de același sex de a se căsători și de a adopta copii – pentru a participa la o excursie în 2014 la Moscova. . Călătoria a inclus vizite la ambele camere ale parlamentului rus, precum și la diferite ministere, reprezentantul Patriarhiei Moscovei în UE afirmând că scopul general al delegației este „găsirea de parteneri de cooperare în Rusia pentru a apăra valorile tradiționale”.

ECLJ este brațul european al Centrului American pentru Drept și Justiție (ACLJ), condus de avocatul care l-a apărat pe Donald Trump în procesul de impeachment. Din 2007, ACLJ a transferat peste 3,3 milioane de dolari unui grup evanghelic rus, Centrul Slav pentru Drept și Justiție, al cărui șef face parte din Consiliul pentru Drepturile Omului al lui Putin.

Atacarea democrației liberale

În raportul său „Vârful aisbergului”, publicat anul trecut, Forumul Parlamentului European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive a detaliat numeroase cazuri de relații financiare ale Rusiei cu partide de extremă dreapta din Europa. S-a constatat că actorii ruși au trimis fonduri de 188 de milioane de dolari către actorii europeni anti-egalitate de gen între 2009 și 2018, depășind cu mult cheltuielile dreptei creștine din SUA în Europa în aceeași perioadă.

Finanțarea rusă nu este ca alte surse de finanțare – este o recompensă pentru alinierea ideologică la Moscova și un stimulent pentru promovarea intereselor rusești în Occident.

„În perioada Războiului Rece, Uniunea Sovietică se uita pe cine și ce să folosească, erau foarte selectivi, pe plan ideologic, foloseau numai partidele comuniste din Vest – nu vorbesc despre spionaj, ci despre propagandă, influență politică. Acum, în perioada lui Putin, este o politică machiavelică totală. Orice, chiar și un pix, dacă un pix poate să fie făcut o armă, va fi făcut o armă. Orice și oricine poate fi folosit în interesele lui Putin și ale Rusiei. Și ei au dovedit că, din păcate, în Vest, și politicienii și așa mai departe, pot fi cumpărați. Și pe cancelarul Germaniei (n.r. fostul cancelar Gerhard Schroeder) l-au cumpărat. Au instrumentele lor, pentru că sunt din KGB, ei știu cum se face această treabă. Se folosesc și de slăbiciunile oamenilor, și în legătură cu banii, dar se folosesc și de kompromat. […]”, a explicat diplomatul eston Kalev Stoicescu, pentru Ziare.com.

Interesele Moscovei includ subminarea sistemului internațional al drepturilor omului, care este protejat de instituții precum Națiunile Unite, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Consiliul Europei și Uniunea Europeană.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că aceiași aliați ai lui Putin din Europa care se opun „ideologiei de gen” – politicieni de extremă dreaptă și activiști – au încercat să submineze în mod sistematic pilonii democrației liberale și ai sistemului drepturilor omului. CitizenGO a cerut definanțarea OMS , ECLJ a susținut că Curtea Europeană a Drepturilor Omului este un instrument al lui „Soros”, iar Ordo Iuris a încercat să dea în judecată un membru al Parlamentului European care i-a descris pe participanții la un marș de independență al Poloniei ca fiind „fasciști, neonaziști și adepți ai supremației albe”.

Declarațiile de la Moscova sugerează că războiul Rusiei cu Ucraina este, cel puțin parțial, un război pentru drepturi. La începutul lunii martie, Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al lui Putin, a susținut că invazia este necesară din cauza acceptării de către Ucraina a valorilor liberale occidentale, inclusiv prin organizarea de parade LGBTQ.

Nu ar trebui să uităm că, în Europa de Vest, Putin a plătit aliați ideologici care lucrează pentru a submina fundamentele democrației liberale și ale drepturilor omului din interior. Munca acestor politicieni europeni de extremă dreapta și actori ai societății civile în promovarea obiectivelor rusești – indiferent dacă sunt sau nu conștienți că fac acest lucru – este motivul pentru care ar trebui să ne îngrijoreze influența financiară a Moscovei. Odată ce războiul din Ucraina se va termina, acești idioți utili ai Rusiei vor fi în continuare printre noi.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #extrema dreapta Europa, #propaganda Rusia , #stiri externe