Kremlinul, convins că își va atinge ”obiectivele nobile” în Ucraina. Ce garanții ar fi dat SUA pentru trimiterea sistemului Patriot

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 23:52
4378 citiri
Kremlinul, convins că își va atinge ”obiectivele nobile” în Ucraina. Ce garanții ar fi dat SUA pentru trimiterea sistemului Patriot
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov FOTO Twitter / Nexta

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat convins că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina ”cu răbdare şi perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică Moscova, relatează AFP.

”Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri, 28 decembrie, pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

El a reiterat că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui ”fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.

Aceste regiuni ”trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov.

”Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de Externe în acelaşi interviu.

Lavrov: SUA nu vor trimite specialiști militari în Ucraina

Lavrov a mai susținut miercuri că SUA au declarat pe canale diplomatice că nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev, relatează agenţia rusă TASS.

”Acum i-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (în Ucraina - n.r.) vor fi specialişti americani. Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie”, a spus ministrul rus de Externe.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că va exista un ”antidot” pentru echipamentul american.

Săptămâna trecută, cu ocazia vizitei la Washington a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, care include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#razboi Rusia Ucraina, #Serghei Lavrov Rusia, #obiective, #sistem patriot , #Stiri Serghei Lavrov