Lansarea de către Rusia a rachetei balistice experimentale Oreșnik asupra Ucrainei a fost o operațiune de propagandă concepută de Kremlin, armata și agențiile de informații pentru a reaprinde frica în Kiev și capitalele occidentale care se obișnuiseră cu zgomotul amenințărilor nucleare de la Moscova.
Președintele Vladimir Putin a declarat că armata a tras cu Oreshnik asupra orașului Dnipro ca răspuns la utilizarea de către Kiev a armelor cu rază lungă de acțiune fabricate de SUA și Marea Britanie pe teritoriul Rusiei.
Patru oficiali ruși au declarat pentru The Moscow Times că lovitura de la Oreșnik și campania media care a urmat au fost elaborate cu atenție, cu implicarea oficialilor, a personalului militar, a agențiilor de informații și a experților PR de la Kremlin.
Toate cele patru surse au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.
„Au fost sesiuni de brainstorming despre cum să răspundă și să pună americanii și britanicii la punct pentru că i-au permis lui Zelenski să folosească arme cu rază lungă de acțiune. Și cum să sperie Berlinul și alți europeni să se supună”, a spus un oficial rus.
Rezultatul a fost o campanie de propagandă militară menită să exagereze capacitățile complexului militar-industrial rus și puterea unei noi arme.
„Acest spectacol, care a fost pus în scenă și prezentat publicului, a constat în mai multe faze. Principalele au fost lovitura propriu-zisă cu Oreșnik, difuzarea imaginilor pe rețelele de socializare și relatarea acestor informații în mass-media străină", a spus un alt oficial rus.
Campania i-a implicat pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, și pe Alexei Gromov, un oficial de rang înalt de la Kremlin, care supraveghează Ministerul de Externe și alte birouri de presă, dar și controlează agenda și modul în care sunt relatate știrile la televiziunea de stat.
Se pare că Gromov a fost persoana care a sunat-o pe Zaharova în timpul unui briefing de dimineață cu jurnaliştii și, la difuzor, i-a interzis să comenteze despre „lovirea cu rachete balistice asupra unei fabrici militare din Dnipro”.
„Unii dintre cei care au participat la sesiunile de brainstorming au fost deosebit de mândri de această cascadorie”, a spus un oficial rus.
Punctul culminant al campaniei a venit atunci când Putin a amenințat că va lovi „centrele de luare a deciziilor” de la Kiev cu Oreshnik la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), echivalentul rusesc al NATO, format din fostele republici sovietice.
„Bănuiesc că pentru ceilalți participanți la summit, șefii statelor CSTO, aceasta a fost o surpriză. Au devenit, în esență, garnituri pentru felul nostru principal: un act de război psihologic împotriva Occidentului", a adăugat oficialul.
Amenințările Kremlinului de a folosi arme nucleare, pe care le-a folosit cu pricepere ani de zile pentru a intimida politicienii europeni, nu mai sunt la fel de eficiente ca odinioară, experții și liderii occidentali deopotrivă chemând să le ignore.
Acesta este motivul pentru care „doctorii” de la Kremlin au recomandat lansarea unei campanii masive de PR în jurul rachetei Oreșnik.
Cu toate acestea, Rusiei îi lipsește un stoc substanțial de sisteme Oreshnik, iar Putin însuși a recunoscut că lovitura de la Dnipro a fost un test.
În mod realist, ar fi nevoie de ani pentru a produce în masă Oreshnik, având în vedere ineficiențele birocratice și inovațiile întârziate care afectează sectorul de apărare al Rusiei, a declarat un fost inginer rus de apărare pentru The Moscow Times.
Credeti si nu cercetati!
Sistemul lovit rau de... Vezi tot