Care va fi relația Germaniei cu Rusia după încheierea războiului din Ucraina. Răspunsul lui Olaf Scholz

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 19:25
4914 citiri
Care va fi relația Germaniei cu Rusia după încheierea războiului din Ucraina. Răspunsul lui Olaf Scholz
Olaf Scholz îi cere lui Vladimir Putin să revină la acordurile din trecut, care au adus pace FOTO DW

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi, 1 decembrie, la o conferinţă pe teme de securitate, că Europa ar trebui să revină la ”ordinea de pace” care exista cu Rusia înainte de războiul din Ucraina, dacă Vladimir Putin își va retrage trupele, relateză cotidianul britanic ”The Times”.

Jurnaliștii scriu că, în timpul unei discuţii care a avut loc în cadrul evenimentului găzduit de Berlin, cancelarul Olaf Scholz a fost întrebat cum se va raporta Germania faţă de Rusia după încheierea războiului, având în vedere ”parteneriatul puternic” care a existat cândva între cele două ţări.

”În acest stadiu, aş spune că nu este vorba despre un parteneriat, ca să fiu foarte sincer. Rusia a stricat ordinea de pace la care am lucrat timp de atâtea decenii şi am convenit că nu ar trebui să mai existe niciodată o încercare de a schimba graniţele prin forţă. Iar ceea ce face Rusia astăzi este o întoarcere la abordarea imperialistă din secolele al XIX-lea, al XVIII-lea şi al XVII-lea, când o ţară mai puternică credea că poate lua pur şi simplu teritoriul vecinului, înţelegând vecinii ca fiind doar un hinterland (colonie - n.r.) şi un loc în care să dicteze reguli care să fie respectate. Iar acest lucru nu poate fi acceptat niciodată”, a răspuns cancelarul german.

Cu toate acestea, el a adăugat: ”Trebuie să ne întoarcem la acordurile pe care le-am avut în ultimele decenii şi care au stat la baza ordinii de pace şi securitate în Europa. Iar pentru Rusia acest lucru înseamnă, de asemenea, că acceptă faptul că există societăţi deschise la minte, societăţi deschise, democraţii, care urmează un mod complet diferit de a fi guvernate şi de a atrage oamenii ... În cele din urmă, nu există nicio agresiune venită din partea statelor membre ale Uniunii Europene, nu există nicio agresiune venită din partea NATO şi toate chestiunile de securitate comună ar putea fi rezolvate şi discutate. Există dorinţa de a face acest lucru. Ne putem întoarce la o ordine de pace care a funcţionat şi o putem face din nou sigură, dacă există voinţa Rusiei de a se întoarce la această ordine de pace”, crede cancelarul german.

Citește și:
Protest uriaș într-o țară NATO. Guvernul vrea să suprime o sărbătoare legală pentru a majora bugetul apărării VIDEO
Protest uriaș într-o țară NATO. Guvernul vrea să suprime o sărbătoare legală pentru a majora bugetul apărării VIDEO
Zeci de mii de danezi au manifestat duminică, 5 februarie, împotriva proiectului guvernamental de suprimare a unei zile de sărbătoare legală cu scopul de a finanţa bugetul apărării, în...
Putin nu ar fi renunțat la planul de a cuceri Kievul: ”Ar fi o sinucidere”
Putin nu ar fi renunțat la planul de a cuceri Kievul: ”Ar fi o sinucidere”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o nouă ofensivă pe scară largă în Ucraina care să includă și cucerirea Kievului,...