Republica Moldova interzice difuzarea știrilor fabricate de propaganda rusă. Ce prevede Legea ”securității informației”

Joi, 02 Iunie 2022, ora 19:52
5373 citiri
Republica Moldova interzice difuzarea știrilor fabricate de propaganda rusă. Ce prevede Legea ”securității informației”
Potrivit legii, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din UE FOTO Twitter

O lege care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri ruseşti în Republica Moldova a fost adoptată joi, 2 iunie, de parlamentul de la Chișinău, potrivit AFP.

Votul a fost dat în contextul în care tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu războiul din Ucraina.

Potrivit acestei legi asupra ”securităţii informaţiei”, este interzisă ”transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”.

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.

În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri - care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 - este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

În faţa acestei ofensive, Republica Moldova - ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP - afişează un sprijin hotărât pentru Kiev. Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.

Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina.

Autorităţile ruse au exprimat critici virulente la adresa Chişinăului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #Republica Moldova, #Rusia, #propaganda rusa, #stiri, #securitate informationala , #Republica Moldova