Eveniment important dedicat securității, găzduit în premieră de România: ”Reconfirmă rolul țării noastre la nivel european şi transatlantic”

Luni, 30 Mai 2022, ora 22:06
2347 citiri
Eveniment important dedicat securității, găzduit în premieră de România: ”Reconfirmă rolul țării noastre la nivel european şi transatlantic”
Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost iniţiată în 1963 FOTO Facebook / Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe a informat luni, 30 mai, că țara noastră va găzdui, în premieră, Reuniunea Liderilor de la Munchen. La eveniment vor fi abordate subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică.

Potrivit unui comunicat de presă, este vorba de o sesiune în format restrâns a Liderilor de la Munchen, care va avea loc înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, găzduită pentru prima dată de către România, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Decizia Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC) ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la Munchen reconfirmă profilul diplomatic activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de securitate şi rolul pe care îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precizează MAE.

După cum arată sursa citată, această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu vicepreşedintele şi Chief Executive Officer al Conferinţei de Securitate de la Munchen, dr. Benedikt Franke, pe 4 mai, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităţilor române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

Organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor Externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanţial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la Bucureşti, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO şi a continuării adaptării posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, se mai arată în comunicatul amintit.

Potrivit MAE, Reuniunea Liderilor de la Munchen va reuni lideri de nivel înalt, alţi actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanţă deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediţie a Reuniunii Liderilor de la Munchen din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii.

Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost iniţiată în 1963 şi a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice.

Reuniunea Liderilor de la Munchen are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an.

Citește și:
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală...
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară. Ministerul a precizat, pentru...
#razboi Rusia Ucraina, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #munchen, #Summit NATO , #stiri Bogdan Aurescu