Rudele soldaților blocați în Azovstal, apel la unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii: "A mai rămas un singur om din lume căruia ne putem adresa"

Sambata, 14 Mai 2022, ora 16:27
6499 citiri
Rudele soldaților blocați în Azovstal, apel la unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii: "A mai rămas un singur om din lume căruia ne putem adresa"
Oțelăria Azovstal FOTO / Telegram consilierul primarului din Mariupol

Rudele soldaților ucraineni blocați în uzina de oțel Azovstal a lui Mariupol îi cer președintelui Chinei Xi Jinping să salveze trupele încercuite, spunând că este ultimul lider mondial pe care Moscova l-ar asculta, relatează AFP.

Cinci soții ale soldaților ucraineni și un tată au susținut o conferință de presă la Kiev, într-un alt apel disperat de a-i ajuta pe soldații ascunși în tunelurile subterane ale uriașei fabrici care este asediată de forțele ruse de săptămâni întregi.

„A mai rămas un singur om în lume căruia să ne putem adresa, acesta este liderul chinez”, a spus Stavr Vychniak, tatăl unuia dintre soldații prinși în capcană.

China are o influență mare asupra Rusiei și asupra lui (președintele rus Vladimir Putin). Îi cerem să intervină”. El i-a cerut lui Xi „să ia măsurile necesare pentru extragerea” soldaților.

„Sunt în iad, sub un bombardament constant”, a afirmat bărbatul, cerând soldaților răniți și cadavrele soldaților morți să fie scoase din fabrică.

Puterile occidentale și Ucraina au cerut în mod repetat Chinei să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, în timp ce Beijingul, care are relații bune cu Moscova, a încercat să mențină o poziție neutră.

Natalia Zarytska, soția unuia dintre soldați, a cerut, de asemenea, ajutorul Chinei. „Mai există o singură persoană în lume căreia lui Putin îi este greu să-i spună nu”, a subliniat ea, cerându-i lui Xi „să se alăture pentru a salva soldații.

„Suntem încrezători că China, puternică și nobilă, este capabilă să ia decizii dificile în numele binelui”.

Zarytska a spus că primește mesaje de la soțul ei, spunând că sunt atacați „de pe mare, sol și aer” și că Rusia duce „acest proces dureros de tortură”. Ea a cerut lumii „să nu tacă și să oprească această distrugere” la Azovstal.

Batalionul Azov din Ucraina, care a condus apărarea orașului Mariupol, a postat videoclipuri disperate din uzină, spunând că soldații mor din cauza rănilor grave.

#razboi Rusia Ucraina, #azov, #azovstal, #mariupol , #Razboi Ucraina