Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 17:58
6032 citiri
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO X/Nexta

Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza anterioară, conform unor estimări publicate marți, 23 aprilie.

Luni, un grup de analiză din Statele Unite atrăgea atenția că economia Rusiei va mai putea continua în acest ritm pentru 18 luni, după care se așteaptă la ”o probabilă destrămare a situației curente”.

Revenirea economică a Rusiei, după căderea din 2022, se bazează în mare parte pe producţia, finanţată de stat, de armament şi muniţie, pe măsură ce Moscova îşi continua războiul în Ucraina, mascând problemele care frânează îmbunătăţirea standardului de viaţă al ruşilor, transmite Reuters, conform Agerpres.

Luni, un raport al Fundației Carnegie pentru Pace Internațională sublinia apariția unei „situații paradoxale – economie Rusiei este stabilă azi în ciuda, dar și datorită sancțiunilor vestice. Dar aceasta stabilitate greu câștigată nu este eternă. În cel mai bun caz, situația curentă va începe să se destrame în 18 luni, ca urmare a dezechilibrelor în creștere și a posibilelor probleme sociale”, citează Business Insider.

Pe ce se susține creșterea Rusiei

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit şi el estimările privind evoluţia PIB-ului Rusiei în acest an, până la 3,2%, de la 2,6% anterior, menţionând cheltuielile guvernamentale şi investiţiile solide care au legătură cu războiul, precum şi cheltuielile mai mari ale consumatorilor pe o piaţă a muncii cu un şomaj redus, la care se adaugă veniturile solide din exporturile de petrol, în pofida sancţiunilor occidentale.

La o şedinţă de guvern organizată miercuri, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, a spus că principalii factori care stau la baza creşterii economice sunt consumul intern şi cererea de investiţii. Ministerul rus al Economiei se aşteaptă la o creştere medie a PIB-ului de aproximativ 2,3% în perioada 2025-2026, în timp ce rubla este aşteptată să înregistreze un declin constant până la un curs de 101,2 ruble pentru un dolar în 2026, faţă de cursul actual de aproximativ 93 de ruble pentru un dolar.

De asemenea, autorităţile ruse se aşteaptă ca preţul petrolului să scadă, astfel că în 2027 preţul de export pentru ţiţeiul rusesc să fie unul de 65 de dolari per baril. Comparativ, petrolul rusesc Urals se tranzacţionează în prezent la aproximativ 79 de dolari per baril.

Succesul Rusiei în a ocoli plafonul de preţ impus de Occident pentru petrolul rusesc, prin redirecţionarea exporturilor spre destinaţii prietenoase şi utilizarea unei aşa-numite flote din umbră pentru a transporta petrol, a redus presiunile sancţiunilor, însă o diminuare a veniturilor din exporturi poate afecta deficitul bugetar.

Războiul din Ucraina afectează veniturile Rusiei, o dovadă în acest sens fiind reducerea fondului de rezervă, însă economiştii sunt de părere că şi în cazul unui preţ al barilului de petrol de 60 de dolari, Rusia are o plasă fiscală de siguranţă care se va menţine timp de mai mulţi ani.

Unde vede Moscova riscurile

Diminuarea veniturilor din export ar urma să afecteze deficitul de cont curent al Rusiei. Conform celor mai recente prognoze, balanţa comercială a Rusiei ar urma să scadă cu peste 30% în următori ani, în timp ce estimările referitoare la excedentul de cont curent sunt de trei ori mai mici, până la 25,3 miliarde de dolari în 2026, conform Agerpres.

"Persistă, de asemenea, riscuri. Pe plan extern, cel mai important este încetinirea economiei mondiale pe ansamblu şi a economiilor ţărilor care sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei, precum şi presiunile de pe urma continuării sancţiunilor", a spus Reshetnikov.

De asemenea, conform noilor prognoze, Ministerul rus al Economiei se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 5,1% la finalul anului, peste estimările anterioare şi peste ţinta de 4% avută în vedere de Banca Centrală a Rusiei. Analiştii se aştepată ca dobânda de referinţă, care în prezent este la 16%, să rămână una de două cifre cel puţin până la mijlocul lui 2025.

În plus, Ministerul Economiei nu se aşteaptă ca Rusia să îşi rezolve prea curând problemele cu criza de mână de lucru. Conform noilor prognoze, rata şomajului, care în prezent este la un minim istoric de 2,8%, ar urma să se menţină la 3% în perioada 2024-2027.

Perspectiva din State

Raportul fundației Carnegie punctează o ”trilemă” pentru președintele rus, Vladmir Putin. Acesta trebuie, în același timp, să finanțeze armata, să mențină standardele de viață pentru populație la un nivel acceptabil și să susțină stabilitatea economică. Problemele prevăzute de oficialii ruși sunt printre cele care îi fac pe experții americani să considere că acest obiectiv tripartit este greu de atins. Spre exemplu, documentul citează planurile de cheltuieli cu armata fără precedent și subliniază că încercările băncii centrale de a ține inflația sub control printr-o dobândă cheie mare pot duce la contracție economică și venituri mai mici pentru populație.

Dacă veniturile angajaților scad, există un risc ca rușilor să le fie mai greu să își plătească datoriile. Deși șomajul Rusiei poate părea un semn de bun augur pentru economia sa, există o lipsă de angajați în anumite domenii și o scădere în productivitate, conform Business Insider.

„Acest lucru crește riscul de nemulțumire socială: nimănui nu îi va conveni să ia mai puțini bani”, se arată în raport.

Quarterly Report - Editia 4

China ar putea organiza o conferință de pace Rusia-Ucraina cu ”respectarea realităților de pe teren”, susține ministrul de Externe rus
China ar putea organiza o conferință de pace Rusia-Ucraina cu ”respectarea realităților de pe teren”, susține ministrul de Externe rus
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmă joi, 30 mai, că China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, relatează Reuters. Potrivit lui Lavrov,...
Decizia majoră luată de Rusia: îi taxează aspru pe bogați pentru a putea continua războiul din Ucraina. Cine “scapă” de birurile mari
Decizia majoră luată de Rusia: îi taxează aspru pe bogați pentru a putea continua războiul din Ucraina. Cine “scapă” de birurile mari
Ministerul Finanţelor din Rusia anunță că preconizează o creștere a impozitelor bogaților și întreprinderilor, iar această măsură vine în contextul în care Moscova are nevoie de...
#razboi Rusia Ucraina, #economie Rusia, #sanctiuni Occident Rusia, #pret petrol , #Rusia